Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Bloomberg scrie ca sefa Bancii Mondiale va fi viitorul presedinte al Comisiei Europene

Liderii UE analizeaza posibilitatea ca directorul general al Bancii Mondiale, Kristalina Georgieva, sa fie urmatorul presedinte al Comisiei Europene, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Aceasta functie este una dintre cele trei pozitii de top din institutiile comunitare care devine vacanta in urmatoarele luni, alaturi de presedintia Consiliului European si a Bancii Centrale Europene (BCE).

In timp ce guvernele sunt angajate in negocieri intense pentru aceste pozitii, liderii au discutat potentialele nominalizari saptamana trecuta la Sibiu, in cadrul summitului consacrat viitorului post-Brexit al UE, iar Kristalina Georgieva, din Bulgaria, a fost desemnata ca unul dintre principalii competitori la presedintia Comisiei Europene, sustin sursele. Liderii europeni ar urma sa-si prezinte lista scurta de optiuni la un alt summit, care va avea loc in 28 mai la Bruxelles, dupa alegerile de saptamana viitoare pentru Parlamentul European.

Kristalina Georgieva a ocupat in trecut functia de vicepresedinte al Comisiei Europene si in perioada 2014 - 2016 a fost comisar pentru buget, supervizand prima reducere a bugetului multianual al UE.

Ea a lucrat pentru prima data in 1993 pentru Banca Mondiala si din 2017 este director general al institutiei financiare mondiale. Un purtator de cuvant al Bancii Mondiale a precizat ca institutia nu comenteaza asupra speculatiilor privind angajatii sai.

Ca si actualul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Kristalina Georgieva este membru al aliantei de centru-dreapta, care se estimeaza ca va obtine cele mai multe mandate in Parlamentul European, ceea ce ar sprijini candidatura sa pentru a conduce executivul comunitar.

De asemenea, multe guverne din UE cred ca e randul ca o femeie sa detina pentru prima data una din pozitiile cheie si fac presiuni sa fie desemnata o reprezentanta din Europa de Est, sustin sursele.

Numirea sa ar oferi Frantei si Germaniei, cele mai puternice economii ale UE, oportunitatea de a detine cel putin una dintre celelalte doua pozitii de top din institutiile comunitare.

Vezi si Azi are loc dezbaterea finala a candidatilor la sefia Comisiei Europene. Iata programul ...citeste mai departe despre "Bloomberg scrie ca sefa Bancii Mondiale va fi viitorul presedinte al Comisiei Europene" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 15 Mai 2019, ora 12:24

 Articol citit de 358 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor