Bulgaria blocheaza milioane de euro din transferuri suspecte operate de compania petroliera a Venezuelei

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 16:33
1695 citiri
Bulgaria blocheaza milioane de euro din transferuri suspecte operate de compania petroliera a Venezuelei
Foto: CC0 Creative Commons

Bulgaria a blocat la cererea SUA mai multe milioane de euro transferuri operate de compania petroliera a Venezuelei prin aceasta tara, cu incalcarea sanctiunilor americane, a anuntat miercuri Parchetul General bulgar.

Sofia a neutralizat un cont deschis la o banca bulgara prin care tranzitau bani ai companiei nationale venezuelene PDVSA spre alte tari, a detaliat procurorul general Sotir Tatarov, informeaza AFP.

"Este vorba de milioane de euro", a precizat directorul Agentiei Nationale de Securitate a Bulgariei, Dimitar Gheorghiev, in timpul unei conferinte de presa la Sofia. Bulgaria, care a fost alertata de Washington, "verifica tot sistemul sau bancar pentru a sti daca au fost primite alte transferuri din Venezuela si daca sume au fost transferate in strainatate", a adaugat el.

SUA au adoptat sanctiuni impotriva regimului chavist al lui Nicolas Maduro si il sustin pe presedintele Parlamentului venezulean, Juan Guaido, care s-a autoproclamat presedinte interimar al Venezuelei la 23 ianuarie si a fost recunoscut de circa 50 de state.

"Obiectivul este de a ne asigura ca bogatia poporului venezuelean nu a fost furata" in avantajul regimului Maduro, a dat asigurari ambasadorul SUA in Bulgaria, Eric Rubin.

Potrivit Procurorului General, contul suspect, care cuprinde conturi secundare, a fost deschis de un avocat bulgar cu dubla cetatenie. "Transferurile de pe acest cont nu au nimic de-a face cu activitatile sale de avocat", a subliniat el. Avocatul, susceptibil de a fi urmarit pentru "spalare de bani", nu se afla in prezent in Bulgaria, a precizat Procurorul General.

Fondurile transferate prin Bulgaria serveau in mod oficial la finantarea de activitati sportive sau la cumpararea de produse alimentare, ceea ce Washingtonul contesta.

Carlos Paparoni, presedintele Comisiei de Finante a Adunarii Nationale venezuelene si apropiat al lui Guaido, a anuntat duminica pe contul sau de Twitter ca PDVSA a incercat sa deturneze fonduri publice via Bulgaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bulgaria blocheaza milioane euro Venezuela , #Bulgaria