Chinezii si rusii construiesc impreuna rachete hipersonice. Americanii, ingrijorati: E cel mai mare pericol

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 17:01
9603 citiri
Chinezii si rusii construiesc impreuna rachete hipersonice. Americanii, ingrijorati: E cel mai mare pericol
Foto: Wikimedia

Anuntul prin care Rusia si China si-au afirmat intentia de a dezvolta o serie de sisteme de rachete balistice de mare viteza pune pe jar administratia americana.

O remarca recenta a amiralului Cecil D. Haney, seful centrului de comanda strategic Stratcom, arata ca armele hipersonice raman cel mai mare pericol la adresa stabilitatii globale, dar cu toate acestea trendul de dezvoltare al lor este in crestere, remarca reporterii Business Insider.

Pericol la indigo

China a efectuat deja patru teste cu rachete hipersonice ajunse la viteze de peste 11 000 de km/h, in timp ce rusii, care au un nou program in domeniu lansat inca din 2013, au mai efectuat un test in cursul lunii februarie.

"State din toata lumea continua sa isi dezvolte si sa modernizeze armamentul nuclear din dotare.

Suntem intr-un punct in care ne confruntam cu amenintari venite atat din sfera cibernetica, cat si cu noi tehnologii, precum rachetele hipersonice care complica strategiile adoptate in cadrul programelor de Aparare", a punctat amiralul Haney.

Oficialul american a mentionat ca o parte din adversarii SUA recurg la dezvoltarea acestui tip de armament intr-o deplina secretomanie, bazele noilor arme fiind subterane, desi noile sisteme de rachete se pot dovedi, de asemenea, extrem de mobile.

"Trebuie sa luam aminte la aceste caracteristici ale noilor arme pentru a putea contracara efectul lor distructiv", a mentionat amiralul american anuntand ca SUA lucreaza deja la un nou tip de scut defensiv anti-aerian.

Rachetele hipersonice pot zbura in stratosfera cu o viteza de 10 ori mai mare decat cea a sunetului, fiind capabile sa isi foloseasca capacitatile aerodinamice pentru a plana pana la detectarea tintei prestabilite din centrul de comanda.

Avantaj strategic

Un alt oficial Stratcom, generalul James Kowalski explica de ce marile puteri sunt angajate in dezvoltarea acestui tip de arme.

"Tehnologia armelor hipersonice ofera anumite avantaje armatelor care le detin prin prisma penetrarii sistemelor de aparare. Indiferent daca sunt arme conventionale sau nucleare, acestea complica problemele din domeniul Apararii", explica Kowalski.

Mobilitatea acestor arme in aer este mult mai mare fata de cea a rachetelor balistice din prezent, iar oficialii americani sustin ca in viitor, scuturile anti-racheta ale SUA vor trebui sa faca fata acestor amenintari.

La aceasta ora, China si Rusia par sa fi intrat intr-o competitie acerba de a dezvolta sisteme proprii de rachete hipersonice.

In fata Congresului american, specialistii din cadrul Centrului National de Informatii din domeniul Aerospatial au precizat ca rachetele Wu-14 dezvoltate de China au capacitatea de a transporta incarcaturi nucleare.

O alta varianta in care Beijingul ar putea putea folosi rachete hipersonice o reprezinta atacul asupra portavioanelor americane aflate la mare distanta de China, au mai spus expertii militari in raportul lor.

Rusii au recunoscut direct prin vocea oficialilor din Ministerul Apararii ca noul tip de racheta hipersonica este special proiectat pentru a penetra sistemul anti-aerian al Statelor Unite.

Bugete diferite

Beijingul a efectuat deja patru teste cu racheta hipersonica pe care americanii au botezat-o Wu-14, semn ca oficialii chinezi pun accent pe dezvoltarea acestei arme.

Intre timp, americanii, care lucreaza la un proiect similar, au inregistrat deja un incident in lansarea propriei rachete hipersonice. Aceasta a explodat deasupra rampei de lansare din insulele Kodiak, Alaska.

Pentru amiralul Cecil Haney, banii alocati de chinezi dezvoltarii unor noi tipuri dearme ramane o ingrijoare constanta, in conditiile in care Statele Unite au recurs la taieri succesive din bugetul dedicate Apararii.

"In acest moment avem nevoie atat de tehnica militara, cat si de un sistem de informatii mult mai activ, capabil sa transmita orice schimbare intervenita in capacitatea de lupta a potentialilor adversari", a aratat amiralul american.

Generalul Kowalski nu ii impartaseste insa temerile: "Nu avem informatii ca Beijingul ar fi inregistrat progrese deosebite care sa ne face sa reanalizam strategia actuala de Aparare.

Pe de alta parte, China detine doar 300 de focoase nucleare, iar serviciile noastre secrete ne-au comunicat ca o mare parte dintre acestea prezinta deficiente".

Generalul din cadrul Stratcom sustine ca pentru a-si moderniza arsenalul nuclear, China ar trebui sa apeleze la experti din afara tarii, lucru care ar fi usor sesizabil.

#sisteme rachete hipersonice Rusia China, #scut antiracheta SUA, #cursa inarmarii Beijing , #Rusia