Comisia Europeana: Turcia trebuie sa inceteze operatiunea militara. Sa nu astepte finantare de la UE

Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 19:33
958 citiri

Uniunea Europeana, NATO, Organizatia Natiunilor Unite si unele tari, precum Franta, Regatul Unit si Germania, au reactionat la ofensiva militara pe care Turcia a lansat-o miercuri in nordul Siriei, la numai cateva zile dupa retragerea trupelor americane din zona.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut retinere si incetarea operatiunii militare si a avertizat ca nicio finantare europeana nu va fi acordata "pentru o zona de securitate", informeaza AFP si dpa.

"Turcia trebuie sa inceteze operatiunea militara in curs. Ea nu va da rezultate. Si daca planul Turciei este crearea unei zone de securitate, sa nu astepte finantare de la UE", a afirmat Jean-Claude Juncker in Parlamentul European reunit in mini-sesiune plenara la Bruxelles.

"Turcia are probleme de securitate la frontiera sa cu Siria si noi trebuie sa intelegem asta. Cu toate acestea, solicit Turciei, precum si altor actori (implicati in zona) sa actioneze cu retinere. O incursiune va exacerba suferintele civililor, care deja sunt dincolo ce se poate descrie prin cuvinte", a spus Juncker.

Ofensiva militara a Turciei in nordul Siriei ar trebui sa fie "proportionata si masurata", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Este important sa se evite actiunile care pot sa destabilizeze si mai mult regiunea, sa creasca tensiunile si sa provoace mai multe suferinte umane", a spus Stoltenberg in timpul unei vizite oficiale la Roma.

"Contez pe Turcia pentru a actiona cu retinere si sunt sigur ca orice actiune pe care o poate intreprinde in nordul Siriei este proportionata si masurata", a adaugat el, citat de agentia dpa.

Stoltenberg a mai spus ca va discuta despre criza in curs cu presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, in timpul unei vizite programate vineri la Istanbul.

Actualul presedinte al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, ambasadorul sud-african Jerry Matthews Matjila, a cerut Turciei sa "crute civilii" si sa dea dovada de "retinere maxima" in operatiunile sale militare din Siria, dupa cum relateaza AFP.

Intre timp, surse diplomatice au declarat pentru agentia EFE ca joi va avea loc o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ofensiva turca din nord-estul Siriei.

Reuniunea va avea loc ca raspuns la o solicitare din partea Frantei, Regatului Unit, Germaniei, Belgiei si Poloniei, cele cinci tari ale Uniunii Europene (UE) care sunt in prezent in Consiliul de Securitate, potrivit acelorasi sur ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Turcia trebuie sa inceteze operatiunea militara. Sa nu astepte finantare de la UE" pe Ziare.com

#razboi Turcia Siria, #razboi kurzi Siria , #Stiri International