Cum reuseste Venezuela sa transforme bancnote nefolositoare in aur

Luni, 11 Februarie 2019, ora 16:09
7407 citiri
Cum reuseste Venezuela sa transforme bancnote nefolositoare in aur
Foto: CC0 Creative Commons

Cele mai reusite operatiuni financiare desfasurate de Venezuela in ultimii ani nu s-au derulat pe Wall Street, ci in taberele improvizate de mineri din regiunile din sudul tarii, unde un numar de aproximativ 300.000 de cautatori de aur au inceput sa extraga pamant continand aur din exploatatii artizanale comparabile cu cele din secolul 19.

Muncind cu tarnacopul si lopata, acesti mineri amatori au furnizat Guvernului condus de presedintele Nicolas Maduro o cantitate de aproape 17 tone de metal pretios in valoare de aproximativ 650 milioane de dolari, arata cele mai recente date ale Bancii Centrale a Venezuelei.

Astfel, Guvernul de la Caracas a gasit o sursa de aur cu care poate plati importurile de hrana si de medicamente. Pe de alta parte, pentru aurul lor, minerii artizanali sunt platiti cu bolivari, bancnote venezuelene practic nefolositoare in conditiile in care sunt afectate de o inflatie de 10 milioane de procente, ceea ce inseamna ca moneda venezueleana se depreciaza de la o ora la alta, transmite Reuters.

Jurnalistii de la Reuters au intervievat zeci de persoane implicate in acest proces care incepe din minele din jungla, trece pe la Banca Centrala din Caracas si rafinariile de aur pentru a ajunge la exportatorii de alimente de peste hotare.

Ceea ce rezulta este imaginea unui experiment disperat de politica industriala de tip laissez-faire al conducerii socialiste a Venezuelei.

In timp ce sectorul minier oficial al Venezuelei a fost decimat de nationalizare, Maduro a permis prospectorilor amatori sa extraga minereu de aur practic fara nicio reglementare sau investitie a statului.

Unul dintre acesti prospectori este Jose Aular, un adolescent care munceste 12 ore pe zi carand saci de pamant la o mica instalatie de rafinare care utilizeaza mercur toxic pentru a extrage cateva grame de metal pretios.

"Guvernul stie ce se intampla in aceste mine si profita. Aurul nostru ajunge in mainile lor", spune Aular.

Maduro a primit un ajutor crucial din partea omologului turc, Tayyip Erdogan.

Venezeula vinde cea mai mare parte din aurul sau catre rafinariile din Turcia, iar sumele rezultate sunt utilizate pentru a plati pentru importurile de produse de consum, sustin surse din apropierea acestui comert.

Pastele si laptele praf turcesc au devenit produse de baza in programele de alimente subventionate ale lui Maduro, iar schimburile comerciale bilaterale au crescut de opt ori in ultimul an.

Chiar daca acest comert cu aurul venezuelean este unul minor pe pietele internationale, SUA utilizeaza sanctiuni si intimidari pentru a-l opri pe Nicolas Maduro sa profite de aurul tarii sale pentru a ramane la putere.

Administratia Trump preseaza Marea Britanie sa nu elibereze rezerve de aur in valoare de 1,2 miliarde dolari pe care Venezuela le-a stocat la Banca Angliei, iar recent au avertizat si alti potentiali cumparatori externi sa renunte la aceste achizitii.

#aur Venezuela, #bancnote Venezuela , #Stiri International