Emigrantii din UE sunt un motor de crestere pentru economia Germaniei

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 17:10
2709 citiri
Emigrantii din UE sunt un motor de crestere pentru economia Germaniei
Foto: CC0 Creative Commons

Germania ar trebui sa isi accelereze eforturile destinate atragerii unui numar mai mare de cetateni din alte state membre ale Uniunii Europene, in conditiile in care, in perioada 2011-2016, cei cinci milioane de emigranti din UE au stimulat cresterea inregistrata de prima economie europeana cu 0,2% pe an, arata un studiu publicat miercuri de SIW, unul din principalele institute de studii economice din Germania.

Potrivit acestui studiu, majoritatea emigrantilor din UE care au ajuns in Germania sunt tineri, bine calificati si activi pe piata muncii, unde au ocupat multe pozitii vacante si in plus au stimulat consumul, transmite Reuters.

Migratia cetatenilor din alte state membre UE in Germania a atins nivelul de varf in 2015, cand au impulsionat PIB-ul Germaniei cu 0,3%. "Fara ei, PIB-ul Germaniei ar fi inregistrat o crestere de doar 1,2%", sustine Marius Clemens, unul dintre autorii studiului.

Potrivit DIW, avand in vedere imbatranirea populatiei si deficitul de mana de lucru calificata, Germania ar trebui sa faca eforturi pentru a atrage si mai multi emigranti din UE, in special avand in vedere ca acestia ar putea sa se indrepte alte tari, in special din zona euro.

Mai multi cetateni din UE s-au mutat in Germania intre 2011 si 2016 decat emigranti si refugiati din afara blocului comunitar a caror venire a generat dispute in randul politicienilor. Gruparile de extrema dreapta din Germania sustin ca emigrantii profita de sistemul de asigurari sociale fara a contribui la economia germana.

Potrivit statisticilor oficiale, rata somajului in Germania a coborat in luna august la cel mai scazut nivel de dupa reunificarea tarii.

#emigranti Germania, #forta munca germania , #Europa