Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Turcia
A   A   A

Erdogan vorbeste din nou despre preluarea celei mai mari banci din Turcia, mostenire lasata de Ataturk partidului sau

Erdogan vorbeste din nou despre preluarea celei mai mari banci din Turcia, mostenire lasata de Ataturk partidului sau
Foto: CC0 Creative Commons
Presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anuntat luni ca participatia detinuta de principalul partid de opozitie in Isbank - cea mai mare banca din tara - va fi transferata "mai devreme sau mai tarziu" catre Trezorerie, transmite Reuters.
Declaratia vine dupa ce, saptamana trecuta, Erdogan avertizase ca Trezoreria va prelua participatia de 28% detinuta de Partidul Popular Republican (CHP), ceea ce a dus la scaderea actiunilor cu 6%. Luni, titlurile, Isbank inregistrau un avans de peste 2%, dupa raportarea unui profit peste asteptari in trimestrul patru din 2018.

Isbank, al carui nume complet este Turkiye Is Bankasi, a fost infiintata in anul 1924 de fondatorul Turciei mondene, Mustafa Kemal Ataturk. La moartea sa, Ataturk a lasat Isbank mostenire partidului sau, Partidul Popular Republican (CHP), care in prezent detine un pachet de 28% din actiunile Isbank. Aceasta participatie are o valoare de aproximativ 7,32 miliarde lire (1,41 miliarde dolari) pe baza unei capitalizari de piata a Isbank de aproximativ 26,04 miliarde lire.
In replica, Partidul Popular Republican (CHP), care numeste patru membrii in boardul Isbank, s-a opus transferului participatiei sale catre Trezoreriei, in numele "respectarii vointei lui Ataturk" si a subliniat ca atat membrii sai care fac parte din board cat si partidul CHP nu primesc dividende din partea bancii.

Potrivit Isbank, dividendele datorate CHP sunt transferate direct Institutului de limba turca (TDK) si Societatii de istorie a Turciei, conform testamentului fondatorului.

Pe langa participatia detinuta de CHP la Isbank, un pachet de 40,5% din actiunile bancii este detinut de fondul de pensii Isbank si un pachet de 31,4% floteaza liber la bursa.
Facebook ShareTweet
 Luni, 11 Februarie 2019, ora 16:11

 Articol citit de 2765 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor