In lupta cu inflatia, Guvernul Turciei a deschis propriile piete de legume: Oamenii stau la cozi cu orele

Marti, 12 Februarie 2019, ora 09:51
9378 citiri
In lupta cu inflatia, Guvernul Turciei a deschis propriile piete de legume: Oamenii stau la cozi cu orele
Foto: CC0 Creative Commons

Pentru a combate o crestere semnificativa a pretului produselor alimentare, autoritatile turce au inaugurat luni propriile lor piete unde vor vinde legume ieftine direct cumparatorilor, ocolindu-i astfel pe retaileri pe care Guvernul ii acuza ca urca preturile.

Cumparatorii s-au asezat la coada pentru a cumpara rosii, ceapa si ardei de la un cort al municipalitatii amplasat in cartierul cartierul Bayrampasa din Istanbul, asteptand o ora pentru a achizitiona aceste produse care se vand la jumatate din pretul din magazine, transmite Reuters.

Initiativa de a infiinta piete de stat vine dupa ce in luna ianuarie 2018 preturile la alimente au crescut cu 31% in ritm anual si precede alegerile locale de luna viitoare, la care partidul AK al presedintelui Tayyip Erdogan se confrunta cu sarcina dificila de a-si mentine sprijinul.

Comerciantii dau vina pe furtunile din sudul Turciei, precum si pe cresterea costurilor cu mana de lucru si transporturile, pentru majorarea preturilor la alimente. In schimb, autoritatile vorbesc de "terorism alimentar" si sustin ca vor pedepsi pe oricine incearca sa mentina preturile la un nivel artificial de ridicat.

"Au inceput sa manipuleze preturile si incearca sa provoace o crestere exploziva a preturilor. Aceasta a fost o incercare de a teroriza societatea", a declarat luni presedintele Tayyip Erdogan intr-un discurs de campanie.

Potrivit unei initiative guvernamentale, municipalitatile din Turcia au inceput sa vanda legume la un pret cu aproximativ 50% sub cel inregistrat in luna ianuarie de Oficiul turc de statistica. Insa fiecare persoana poate cumpara numai cel mult trei kilograme de legume.

Urmeaza ca programul sa fie extins prin includerea orezului si a leguminoaselor, de genul linte, precum si a produselor de curatenie, a spus Erdogan.

Deocamdata programul se deruleaza doar in Istanbul, unde au fost infiintate 50 de puncte de vanzare a produselor cu preturi reduse, si in capitala Ankara. In aceste conditii este putin probabil sa aiba un impact direct asupra cifrelor privind inflatia la nivel national, dar ar putea influenta cresterea preturilor pentru locuitorii din primele doua orase din Turcia.

Mai multi cumparatori din cartierul Bayrampasa si-au exprimat speranta ca vanzarea de produse la preturi reduse va continua si dupa votul de luna viitoare. "Sunt curioasa sa vad daca va continua si dupa alegeri", a spus Nebahat Deniz, o casnica in varsta de 43 de ani care a cumparat spanac si legume.

In cursul unei vizite la o piata infiintata in capitala Ankara, ministrul turc al Agriculturii, Bekir Pakdemirli, a spus ca programul va continua atata timp cat va fi nevoie, si ar putea deveni chiar unul permanent.

In schimb, la o piata de alimente din Istanbul, comerciantii s-au plans ca nu pot sa concureze cu tarabele infiintate de muncipalitate, care potrivit acestora sunt subventionate de contribuabili si au fost infiintate numai in scopul electoral.

"Preturile de pe piata de alimente sunt afectate de pretul pungilor de plastic, salariile angajatilor, taxele pentru inchirierea tarabelor, pretul combustibililor. Toate acestea duc la cresterea costurilor produselor. Guvernul nu are astfel de costuri. Toate costurile lor sunt platite cu bani din buzunarele noastre" a declarat un comerciant care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

#inflatie Turcia, #piata legume Turcia , #Turcia