Extrema dreapta a intrat din nou in Parlamentul Germaniei, dupa aproape 70 de ani, devenind a treia forta politica a tarii

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 21:36
905 citiri

Partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), eurosceptic, anti-imigratie si anti-islam, a obtinut o victorie rasunatoare la alegerile de duminica obtinand un scor pe care putine sondaje indrazneau sa-l anticipeze inainte de vot: 13,5%.

Rezultatul nu numai ca ii permite sa intre in Bundestag, dar si transforma partidul abia infiintat in a treia forta politica din Germania.

Este pentru prima data in aproape 70 de ani cand extrema dreapta va avea reprezentare in legislativul german.

In 1949, un partid de aceeasi factura, Deutsche Rechtspartei, atrasese fostii nazisti si a castigat cinci locuri in Parlament. Le-a pierdut insa la urmatoarele alegeri, arata The Independent.

Liderul formatiunii, Alexander Gauland, a anuntat triumfator ca partidul sau va "isi va lua tara inapoi, pentru a o reda poporului", promitand sa schimbe Germania, informeaza The Local.

"Am venit ca sa ramanem", a dat el asigurari, afirmand si ca AfD o va "vana" de acum inainte pe Angela Merkel, iar guvernul care se va forma in urma acestor alegeri "trebuie sa se imbrace bine, pentru ca va urma o iarna grea".

Nu s-a mai intamplat din 1990 ca un partid nou sa fie reprezentat in Parlament, mai puncteaza sursa.

Citeste si cum s-au desfasurat alegerile de duminica si reactiile celorlalte partide dupa afisarea exit-poll-urilor.

Vezi si afisul AfD care a starnit, pe buna dreptate, o vie polemica.

A.S. ...citeste mai departe despre "Extrema dreapta a intrat din nou in Parlamentul Germaniei, dupa aproape 70 de ani, devenind a treia forta politica a tarii" pe Ziare.com

#AfD voturi, #AfD Parlament, #AfD exit poll, #AfD alegeri Germania , #Stiri International