Macron a provocat un blocaj la Bruxelles: Nu vrea aderarea Albaniei si Macedoniei de Nord

Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 11:29
1167 citiri
Macron a provocat un blocaj la Bruxelles: Nu vrea aderarea Albaniei si Macedoniei de Nord
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii UE nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta inceperii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord si Albania, joi, la Bruxelles, in prima zi a reuniunii Consiliului European.

"Exista o anumita dezamagire. Trebuie sa recunoastem ca nu am reusit sa ajungem la un consens pentru ca trei state au refuzat sa invite cele doua tari sa deschida negocierile", a declarat presei presedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, citat de AFP.

"Toata lumea recunoaste ca Macedonia de Nord a facut multe: a schimbat numele tarii, si-a schimbat Constitutia si a facut totul pentru a fi invitata, de aceea, consider ca absenta unei decizii va avea consecinte politice serioase in Macedonia de Nord", a avertizat Gitanas Nauseda.

Franta este una din cele trei tari care blocheaza deschiderea negocierilor si refuza tratarea separata a celor doua state candidate din Balcanii de Vest.

"Dezbaterile pe extinderea UE au fost lungi si dificile", a declarat un diplomat francez. "Niciun text pe acest subiect nu a fost convenit, pentru ca nu exista un acord de deschidere a negocierilor de aderare", a precizat acesta.

Parisul cere o reformare a procesului de aderare la UE considerand ca, in prezent, acesta este ineficient si frustrant.

Deschiderea negocierilor de aderare necesita votul in unanimitate al statelor membre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UE negocieri Albania, #UE negocieri Macedonia , #Stiri International