Macron considera ca NATO se afla in "moarte cerebrala", il ataca dur pe Trump si pledeaza in favoarea Europei Apararii

Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 17:22
1245 citiri
Macron considera ca NATO se afla in "moarte cerebrala", il ataca dur pe Trump si pledeaza in favoarea Europei Apararii
Foto: Facebook / Emmanuel Macron

"Ceea ce suntem pe cale sa traim este moartea cerebrala a NATO" a declarat presedintele Frantei, Emmanuel Macron, saptamanalului The Economist, explicand aceasta "moarte" prin dezangajarea americana fata de aliatii NATO si comportamentul Turciei, membra a Aliantei Nord-Atlanctice.

Este "necesara clarificarea, acum, a obiectivelor strategice ale NATO", a mai declarat seful statului francez, care a pledat din nou in favoarea unei "intariri" a Europei Apararii, in contextul in care un summit NATO este programat la inceputul lui decembrie la Londra, relateaza AFP.

"Asistam la o agresiune a unui alt partener NATO, Turcia, intr-o zona in care interesele noastre sunt in joc, fara coordonare", a subliniat Macron, referindu-se la interventia militara turca in Siria. "Ceea ce s-a intamplat este o enorma problema pentru NATO", a apreciat presedintele Frantei in interviul acordat The Economist.

In aceste conditii, seful de stat francez se intreaba mai ales care este viitorul Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede o solidaritate militara intre membrii Aliantei in cazul in care unul dintre ei este atacat.

"Ce este Articolul 5 maine? Daca regimul lui Bashar al-Asaad hotaraste sa replice Turciei, oare noi ne vom angaja? Aceasta este o intrebare reala", considera Macron.

"Noi ne-am angajat sa luptam impotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic). Paradoxul este ca decizia americana (a retragerii din Siria) si ofensiva turca, in ambele cazuri, au acelasi rezultat: sacrificarea partenerilor nostri pe teren, care au luptat impotriva Daesh, Fortele Democratice Siriene (FDS)", aliatele coalitiei internationale conduse de Washington impotriva Statului Islamic, isi exprima el regretul.

Citeste aici interviul integral, in limba franceza.

UE - pe marginea prapastiei

"NATO, ca sistem, nu isi reglementeaza membrii. Iar din momentul in care un membru simte ca are dreptul sa-si urmeze propriul drum, care este dat de Statele Unite ale Americii, o face. Iar asta este ceea ce s-a intamplat", deplange Macron.

Acest lucru face, considera el, si mai "esentiala, pe de o parte, Europa Apararii - o Europa care trebuie sa se doteze cu o autonomie strategica si de capacitate in plan militar. Iar, pe de alta parte, redeschiderea unui dialog strategic, fara vreo naivitate si care va lua timp, cu Rusia".

Seful statului francez profita de ocazie pentru a prezenta trei riscuri mari la adresa Europei, si anume faptul ca UE a "uitat ca este o comunitate", "dez ...citeste mai departe despre "Macron considera ca NATO se afla in "moarte cerebrala", il ataca dur pe Trump si pledeaza in favoarea Europei Apararii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Macron NATO moarte cerebrala, #Macron NATO Trump Turcia , #Stiri International