Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Germania
A   A   A

Olaf Scholz: Germania poate contracara criza cu "multe, multe miliarde de euro"

Olaf Scholz: Germania poate contracara criza cu "multe, multe miliarde de euro"
Foto: Pixabay
Germania poate contracara o posibila criza economica injectand "multe, multe miliarde de euro" in economie, a afirmat marti ministrul de Finante, Olaf Scholz, semnaland disponibilitatea sa pentru un pachet masiv de stimulare in cazul unei recesiuni, transmit DPA si Reuters.
Adresandu-se parlamentarilor cu ocazia dezbaterilor privind bugetul general, Scholz a explicat ca planurile bugetare solide si politica Guvernului de la Berlin permit autoritatilor sa nu apeleze la noi datorii in cazul in care va exista o criza.

"Deoarece atunci va fi foarte important pentru noi, care suntem cea mai mare economie a UE, sa putem contracara tendintele economice negative. Si din punctul meu de vedere, cu aceste fundatii financiare solide pe care le avem in prezent, suntem in situatia de a contracara o criza economica cu multe, multe miliarde de euro, daca va aparea una in Germania si in Europa", a declarat Scholz.

Acesta a adaugat: "O vom face intr-adevar atunci, va fi o politica activa impotriva crizei". Dar pana acum nu exista o criza economica, a dat asigurari marti ministrul de Finante.
O parte din parlamentarii germani se opun propunerii lui Scholz de a cheltui aproape 360 de miliarde de euro (398 de miliarde de dolari) . Totusi, ministrul de Finante intentioneaza sa mentina un buget echilibrat, in pofida datelor economice dezamagitoare.

Opozitia a cerut investitii mai mari in educatie si in infrastructura.

Economia concentrata pe export a Germaniei sufera de pe urma agravarii tensiunilor comerciale globale. Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat in al doilea trimestru, iar Banca Centrala (Bundesbank) prognozeaza o noua contractie in trimestrul al treilea, pe fondul escaladarii disputelor comerciale dintre SUA si China.

Performantele dezamagitoare ale economiei germane, prima economie europeana, a inmultit solicitarile pentru stimulente fiscale. Guvernul de la Berlin studiaza mai multe optiuni in cazul in care situatia se va deteriora insa zilele trecute presedintele Bundesbank a spus ca nu este o nevoie urgenta de noi stimulente in conditiile in care rata somajului este aproape de minimul istoric, companiile continua sa investeasca, iar cererea interna ramane robusta.
Facebook ShareTweet
 Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:19

 Articol citit de 2611 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor