Polonezii se razbuna, dupa ce au fost acuzati ca le fura britanicilor... munca de jos. Acum chiar vor sa le ia 30.000 de joburi din IT si banci!

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 18:00
21845 citiri
Polonezii se razbuna, dupa ce au fost acuzati ca le fura britanicilor... munca de jos. Acum chiar vor sa le ia 30.000 de joburi din IT si banci!
Foto: Property News.pl

Dupa un an si jumatate in care au fost invinuiti ca le fura locurile de munca localnicilor in Marea Britanie, polonezii vor sa-si ia revansa pe seama Brexitului si sa "sufle" Londrei zeci de mii de joburi din sectorul financiar.

Pe fondul temerilor manifestate de marile banci cu privire la pierderea accesului la piata unica europeana, in urma divortului Marii Britanii de UE, Polonia intentioneaza sa atraga in tara cel putin doua mari companii din sector, relateaza Bloomberg.

Goldman Sachs si HSBC ar putea sa-si mute sucursalele londoneze in Varsovia, sustine vicepremierul Mateusz Morawiecki, care a confirmat ca guvernul polonez este in proces de negociere cu cele doua institutii financiare.

Un milion de polonezi au emigrat in Marea Britanie dupa aderarea tarii la UE, dar negocierea Brexitului intre Londra si Varsovia este plina de asperitati, dupa cum recunoaste Morawiecki.

"Nu vrem sa aplicam pedepse, dar vom fi duri in negocierea Brexitului. Vrem sa protejam unitatea Europei prin apararea celor 4 drepturi fundamentale", a precizat vicepremierul polonez, facand referire la libertatea de circulatie a persoanelor, marfurilor, serviciilor si capitalului in interiorul UE.

Cea mai mare tara din fostul bloc comunist este si principalul beneficiar al fondurilor de dezvoltare alocate din bugetul comun al UE, la care Marea Britanie este al patrulea mare contribuabil, cu o suma de 107 miliarde euro alocata pentru 2014-2020.

Tactica premierului britanic Theresa May de a semana discordie in randul statelor europene, in vedere obtinerii unor avantaje in negocierile de separare de UE, se va lovi de rezistenta poloneza, spre deosebire de guvernele Sloveniei, Slovaciei sau ale tarilor baltice, Varsovia tintind direct slujbele pe care Regatul Unit risca sa le piarda.

Avand avantajul unor salarii mai mici decat media europaeana, Polonia spera sa atraga in tara aproximativ 30.000 de slujbe din sectorul financiar si IT, primele negocieri fiind purtate deja cu Goldman Sachs si HSBC, a conirmat vicepremierul Morawiecki.

Alte tari care curteaza intens bancile prezente in capitala Marii Britanii in vederea relocarii operatiunilor acestora sunt Franta, Germania si Irlanda.

#brexit, #joburi marea britanie, #investitii Polonia, #relocare banci Londra , #Polonia