Polonia cauta parteneri in industria de Aparare. Se uita catre Suedia, Franta si tarile central-europene

Luni, 01 August 2016, ora 17:19
4399 citiri
Polonia cauta parteneri in industria de Aparare. Se uita catre Suedia, Franta si tarile central-europene
Foto: Defence24

De teama Rusiei, oficialii polonezi se contreaza tot mai mult pe ideea dezvoltarii industriei de aparare locale printr-o serie de parteneriate cu alte tari europene.

Ministrul Apararii, Antoni Macierewicz, crede ca atuurile industriei de profil din Polonia sunt reprezentate de sistemele de lupta fara personal uman si experienta in producerea elicopterelor militare, anunta portalul Defense News.

O revitalizare a industriei de Apare din Polonia necesita insa parteneriate cu state din spatiul UE sau cu alti membri NATO, nu doar din perspectiva imprumuturilor de tehnologie, cat al gasirii unor noi piete de desfacere pentru cele mai noi arme create in uzinele de armament ale tarii.

O piesa de rezistenta este modelul de elicopter hibrid produs in fabricile PZL-Swidnik, aparatul putand fi comandat atat de piloti, cat si de un sistem auto-pilot instalat la bord.

O idee avansata de oficialul de la Varsovia a fost cea a crearii unui fond prin care sa ajute state mai mici din regiune sa achizitioneze armament fabricat in Polonia, dar aceasta varianta a fost repede data uitarii, in acest moment fiind preferata varianta legaturilor bilaterale.

"Este o initiativa buna si suntem interesati sa lucram cu parteneri din Europa Centrala. Ne focusam pe relatiile bilaterale, in acest moment", a explicat ministrul polonez al Apararii.

Macierewicz vizeaza, in prima instanta, un contract de livrare a 30 de transportoare blindate modulare Rosomak catre fortele armate din Slovacia, dar propunerea sa este inca supusa analizei de catre oficialii din Bratislava.

Franta si tarile scandinave reprezinta alte tinte de interes pentru polonezi in dezvoltarea unor piese de armament sub licenta, in special Varsovia vizand expertiza scandinavilor in materie de submarine.

Macierewicz pare sa fi facut un prim pas in acest sens cu guvernul suedez, oficialul polonez anuntand ca, pana la sfarsitul lunii septembrie, va purta discutii la Stockholm cu omologul sau Peter Hulqvist.

"Hulqvist m-a invitat personal la Stockholm si cred ca pana la sfarsitul lui septembrie voi face acest pas, deoarece cooperarea dintre noi ar reprezenta un lucru benefic", a anuntat ministrul polonez al Apararii.

O alianta in industria Apararii intre Polonia si Suedia ar insemna si constituirea unui pilon mult mai stabil in regiunea Marii Baltice, o zona pe care expertii NATO o considera vulnerabila la o eventuala agresiune a Moscovei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie Aparare Polonia, #nato, #parteneriat Aparare Polonia Suedia, #amenintare Rusia , #Polonia