Polonia vrea inca un batalion de rachete si mai multe submarine la Marea Baltica

Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 16:46
8072 citiri
Polonia vrea inca un batalion de rachete si mai multe submarine la Marea Baltica
Foto: Kongsberg

Polonezii vor sa infiinteze inca un batalion de rachete de croaziera anti-navale, care sa pazeasca tarmurile Marii Baltice, pe langa cele doua deja existente. In plus, oficialii de la Varsovia sustin ca au nevoie si de inca trei submarine, care sa patruleze apele in care Rusia face tot mai des demonstratii de forta.

Conform Defense News, care citeaza surse oficiale din Ministerul polonez al Apararii, chestiunea este una destul de complicata, in contextul in care rachetele NSM pe are si le doresc polonezii au o raza de actiune superioara radarelor de tinute de acestia.

"Capacitatea noastra de recunoastere din prezent este insuficienta. Rachetele au o raza de actiune de 200 km, in vreme ce radarele noastre bat mult mai putin. Sunt cateva solutii pe care le-am putea adopta: folosirea dronelor pentru cresterea capacitatii de recunoastere sau combinarea sistemului de rachete NSM cu sistemul defensiv Wisla, cu raza medie de actiune", a explicat ministrul adjunct al Apararii, Bartosz Kownacki.

In 2013, armata poloneza a instalat primul batalion de rachete anti-navale la tarmul Marii Baltice, urmat de un al doilea un an mai tarziu.

Submarine la oferta

Ministerul polonez al Apararii ar vrea sa cumpere si trei submarine in cursul anului viitor, iar Kownacki spera ca acest program sa poate fi derulat in comun cu alt stat interesat de modernizarea fortelor navale, Norvegia.

Daca cele doua tari ar cumpara impreuna, ar putea obtine o reducere din partea producatorilor, dar ar si deschide calea pentru stabilirea unui program comun de intretinere a navelor de lupta.

Variantele la care Varsovia ar putea apela sunt submarinele din clasa A26, produse de suedezii de la SAAB, cele din clasa HDW, produse de ThyssenKrupp Marine Systems sau sumersibilele Scorpene iesite din santierele firmei francize DCNS.

#rachete Polonia, #raza de actiune rachete Marea Baltica, #criza securitate Europa , #Polonia