Prima gradinita democrata din Germania: Copiii isi cunosc drepturile si inteleg puterea votului

Sambata, 12 August 2017, ora 17:54
995 citiri
Prima gradinita democrata din Germania: Copiii isi cunosc drepturile si inteleg puterea votului
Foto: Arhiva Pixabay

Daca intr-o gradinita normala parintii se tem ca odraslele lor ar putea veni acasa cu nasul curgand, vreun virus sau un obicei urat, cei care si-au dus copiii la gradinita Dolli Einstein Haus din Pinneberg, Germania, spera ca cei mici sa vina acasa cu vederi foarte clare vizavi de democratie.

Aici, cei mici voteaza pentru orice, de la componenta micului dejun si pana la schimbarea pampersilor, arata The Guardian.

Iar "crizele majore", asa cum ar fi paine prajita sau clatite cu piure de mere la micul dejun, se solutioneaza de obicei inainte de prima masa a zilei, prin vot.

Copiii au un set de drepturi si si le cunosc foarte bine: "Am dreptul sa dorm. Eu decid ce si cat de mult mananc. Eu decid cu ce ma joc. Eu decid unde stau. Am voie sa-mi spun opinia oricand. Eu decid cu cine ma imbratisez. Eu decid cine-mi schimba scutecele". Si se intampla uneori ca micutii sa mearga acasa si sa nu vrea sa mearga la culcare, invocand "constitutia" de la gradinita.

Altfel, insa, lucrurile merg ca unse, experimentul tinand de trei ani si jumatate. Iar cu deciziile care se iau prin vot, la gradinita, cei mici nu au nicio problema. Acestea sunt mai degraba provocatoare pentru parinti, mai arata sursa.

Conducerea gradinitei spune ca rezultatele copiilor sunt net superioare acum, fata de anii trecuti.

"Democratia nu inseamna doar alegeri. Pentru noi inseamna ca oamenii - sau copiii - sa fie luati in serios", sa invete sa ia decizii, explica directorul Ute Rodenwald.

Uneori, copiii au de ales dintre doua posibilitati - prajitura de ciocolata sau de lamaie -, insa alteori pot nominaliza ei feluri de mancare, pentru care vor vota apoi toti. Se poate ajunge, in acest caz, la mancaruri cu adevarat ciudate, dar pe care bucatarul trebuie sa le faca si sa le serveasca micutilor.

Si semn ca o astfel de politica pentru gradinite e una care functioneaza, organizatia non-profit Workers Welfare Institution, care se afla in spatele gradinitei, urmeaza sa deschida foarte curand inca 7 astfel de institutii. Pana la finalul anului, vor mai urma 12. Pana in 2020 se asteapta ca 58 de gradinite sa functioneze dupa acelasi principiu.

Citeste si un articol scris de un psiholog, Cum este copilul meu la gradinita? ...citeste mai departe despre "Prima gradinita democrata din Germania: Copiii isi cunosc drepturile si inteleg puterea votului" pe Ziare.com

#gradinita democrata Germania, #copii voteaza gradinita, #metodologii inedite gradinita, #copii democratie , #Stiri International