Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Raport NATO: Romania a ratat tinta de 2% din PIB cheltuieli de aparare in 2018

Raport NATO: Romania a ratat tinta de 2% din PIB cheltuieli de aparare in 2018
Foto: Arhiva Ziare.com
Cheltuielile de aparare ale Romaniei s-au ridicat la 1,92% din PIB in 2018, usor sub tinta de 2% asumata, potrivit estimarilor NATO.
Romania se afla astfel pe locul opt in cadrul aliantei, in ceea ce priveste nivelul resurselor bugetare alocate Armatei, reiese dintr-un raport publicat joi de NATO.

Cheltuielile aferente achizitiei de echipamente reprezinta 34,4% din suma totala, potrivit estimarilor NATO, al treilea cel mai ridicat nivel dupa cele inregistrate de Luxemburg (ale carui cheltuieli militare reprezinta doar 0,54% din PIB, cel mai scazut nivel), respectiv Letonia (stat membru al aliantei care a atins obiectivul de 2% din PIB).

Doua treimi din cheltuielile totale de aparare din cadrul NATO au fost realizate de Statele Unite, respectiv 605 miliarde de dolari. SUA au cheltuit echivalentul a 3,39% din PIB, fata de 1,48% din PIB, media celorlalte state membre. Doar sase state, in afara de SUA, si-au atins tinta de 2% din PIB, respectiv Grecia, Marea Britanie, Estonia, Polonia, Letonia si Lituania.

Romania, Letonia, Lituania si Polonia sunt singurele state membre care au legi nationale sau acorduri politice ce impun alocarea a 2% din PIB pentru aparare.

Romania avea, la finele anului trecut, 69.000 de militari, in crestere cu 11,2% fata de 2017, potrivit datelor NATO.

Citeste mai departe despre raportul NATO care arata ca Romania a ratat tinta de 2% din PIB cheltuieli de aparare in 2018 pe Curs de Guvernare ...citeste mai departe despre "Raport NATO: Romania a ratat tinta de 2% din PIB cheltuieli de aparare in 2018" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 14 Martie 2019, ora 16:11

 Articol citit de 438 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor