Referendumuri in Italia: Lombardia si Venetia au votat covarsitor pentru mai multa autonomie

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 08:36
1168 citiri
Referendumuri in Italia: Lombardia si Venetia au votat covarsitor pentru mai multa autonomie
Foto: Arhiva Ziare.com

Italienii din regiunile Lombardia si Veneto au votat, duminica, la referendumuri, pentru autonomie sporita fata de Guvernul de la Roma.

Participarea la vot a fost semnificativa in ambele regiuni, iar potrivit rezultatelor preliminare, peste 90% din participanti au raspuns "da" la intrebarea daca doresc ca autoritatile regionale sa solicite celor centrale mai multa autonomie, informeaza Reuters.

In Veneto, regiunea din jurul Venetiei, participarea la vot a fost de 50,1%.

In Lombardia, cu metropola la Milano, s-au prezentat la urne doar 30,5% din cetateni, dar nu exista un prag minim pentru validarea referendumului.

Cele doua regiuni din nord sunt cele mai bogate din Italia, contribuind impreuna cu circa 30% din PIB.

Ele inregistreaza un excedent fiscal - diferenta intre sumele varsate la bugetul central si cele alocate de la Roma pentru cheltuieli publice - de aproximativ 70 de miliarde de euro anual, mentioneaza AFP.

Liga Nordului, formatiune politica activa in aceste regiuni, a cerut multa vreme in programul sau politic independenta fata de sudul mai sarac al Italiei. In prezent, Liga nu mai are acest obiectiv, dar a sustinut organizarea referendumului alaturi de partidul de centru-dreapta Forza Italia al magnatului Silvio Berlusconi si de populistii din Miscarea Cinci Stele.

Criticii referendumului au aratat ca nu era necesar, intrucat Constitutia Italiei permite oricum regiunilor sa ceara autonomie sporita.

Spre deosebire de Catalonia, aici nu este vorba de vreun pericol de rupere a tarii, pentru ca aceste regiuni nu isi doresc independenta.

Politicienii locali intentioneaza sa-i ceara Romei mai multe competente in infrastructura, sanatate sau educatie, dar si puteri noi in materie de securitate si imigratie, care ar necesita o modificare a Constitutiei. ...citeste mai departe despre "Referendumuri in Italia: Lombardia si Venetia au votat covarsitor pentru mai multa autonomie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Venetia Lombardia autonomie referendum Italia , #Stiri International