Romania Mare sarbatorita prin Romania mica

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 13:06
931 citiri
Romania Mare sarbatorita prin Romania mica

In anul 2018, noi, cei care vom sarbatori cu mare pompa centenarul "Romaniei Mari", vom trai, de fapt, in Romania mica, o tara pe care numai politicienii o mai vad mare, dar doar atunci cand sunt la putere.

Romania reala, care era compusa nu doar din Dunare, Delta, munti si campii, ci si din peste 23 milioane de oameni, s-a micsorat cu aproape o sesime dupa 1990. Proportiile pierderii de populatii devin catastrofice atunci cand ne comparam cu tarile din "clubul" nostru, foste participante la "lagarul socialist":

Desi Romania nu sta nici mai sus, nici mai jos in clasamentele mondiale ale performantelor economice, de aici a pornit un exod de cateva milioane de oameni, pe cand in celelalte state foste comuniste asa ceva nu s-a petrecut: cehii si slovacii s-au inmultit usor, iar polonezii si ungurii au scazut usor.

Ei bine, intre 3,5 si 4 milioane de romani au ales sa plece din tara. Poate fi estimat cat a pierdut Romania din aceasta? Poate fi exprimat in cifre sintetice ce am pierdut? Din pacate, da.

Cei mai multi romani au ales sa plece in Italia, unde, in 2016, se aflau 1.151.395, adica 1,87% din populatia Italiei; acestia nu sunt, deloc, o populatie de menajere si capsunari, asa cum gresit ii prezinta media: 10% dintre romanii italieni au diploma de studii universitare, iar 80% au o calificare certificata cu diploma (sursa: Alexandru Laurentiu Cohal, Mutamenti nel romeno di immigrati in Italia, Franco Angeli, 2014, ISBN 978-88-917-0625-6). Mai mult, 29.372 de firme cu actionari romani sunt inregistrate in peninsula.

Conform celui de-al saptelea raport al Fondazione Leone Moressa, sub asistenta CGIA in Mestre si cu sprijinul Ministerului pentru Afaceri Externe, imigrantii au o contributie la PIB-ul Italiei de 130 miliarde de euro (8,9%) si platesc contributii sociale statului italian in valoare de 11,5 miliarde de euro. Ei bine, daca romanii sunt 22,8% din imigrantii din Italia, ei produc (proportional) un "PIB" de 37 miliarde USD din totalul de 1.850 miliarde USD produsi in Italia.

A doua destinatie de emigratie pentru romani o reprezinta Spania. Populatia oficial inregistrata de romani din Spania este de 870.258 (2013), fiind cea mai numeroasa populatie de imigranti din tara, respectiv 1,9% din populatia tarii. In lucrarea "La contribucion de la inmigracion a la economia espanola, elaborado por Fundacion Ideas (2011) ", se indica o contributie de 10% la PIB a imigrantilor, romanii fiind aproape 16% dintre acestia. Practic, 20 de miliar ...citeste mai departe despre "Romania Mare sarbatorita prin Romania mica" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romani strainatate PIB, #romani Italia, #romani Spania , #Stiri International