Submarinele Germaniei si Poloniei trec sub comanda comuna in Marea Baltica

Joi, 30 Iunie 2016, ora 18:11
6328 citiri
Submarinele Germaniei si Poloniei trec sub comanda comuna in Marea Baltica
Foto: Wikimedia

Submarinele Germaniei si cele ale Poloniei isi unesc fortele pentru a opera impreuna in Marea Baltica sub comanda comuna.

Centrul de comanda va fi mentinut la Glucksburg, in Germania, doi ofiteri polonezi urmand sa fie detasati sub comanda germana, anunta portalul Defense News.

Polonezii pun la bataie cinci submarine, unul de productie sovietica tip Kilo si alte patru din clasa Kobben, cumparate de la norvegieni.

Acestea se vor alatura celor sase submarine din clasa 212A detinute de Germania, urmand sa folosesca si sistemul de comunicatii al marinei germane.

Germania a mai anuntat si ca vrea sa deschida un Centru Multinational de Comanda la Rostock, pana in 2022, ca o extensie a NATO, acesta urmand sa includa statele din bazinul Marii Baltice, cu exceptia Rusiei.

Se strang randurile

"Este un pas special, acela de trece controlul unor nave de importanta strategica, precum submarinele, sub comanda comuna", a explicat vice-amiralul german Andreas Krause.

Nemtii se mandresc cu faptul ca sistemul de comunicatii si control al submarinelor lor nu permite inamicului sa localizeze navele, din acest punct de vedere decizia luata de Berlin fiind de o importanta "istorica".

Si Norvegia a fost invitata sa se alature cu cele sase submarine ale sale acestei initiative, insa oficialii de la Oslo nu au dat pana acum curs invitatiei.

Nemtii mai spera si sa le vanda norvegienilor zece submarine, in viitorul apropiat, producatorul german Thyessen Krupp concurand pentru acest contract cu francezii de la DCNS.

#submarine NATO Marea Baltica, #flota submarine Germania Polonia, #comanda comuna, #alianta Germania Polonia , #Polonia