Supermarketul terorii: Teroristii ISIL fac bombe din piese made in Romania, SUA, Turcia si India

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 11:10
2738 citiri
Supermarketul terorii: Teroristii ISIL fac bombe din piese made in Romania, SUA, Turcia si India
Foto: Flickr/Defence Images

Teroristii Statului Islamic au o retea de aprovizionare cu materiale pentru producerea bombelor artizanale care le da mari batai de cap expertilor in securitate din cadrul coalitiei internationale anti-ISIL.

Ingrasaminte chimice din Turcia, aluminiu din Romania, cablu detonator din India si componente electronice realizate in SUA intra in reteta de baza a dispozitivelor explozive artizanale confectionate de teroristi, dupa cum arata un studiu citat de revista Military Times.

Greu de controlat

Majoritatea componentelor unei bombe artizanale marca "ISIL" - produse chimice, fitile si telefoane mobile - sunt produse care nu sunt supuse niciun filtru al agentiilor de securitate, vanzandu-se la liber pe orice piata din lume, ca urmare a largii utilizari comerciale si industriale a acestora.

De la intrarea legala intr-o tara din vecinatatea teritoriilor ocupate de Statul Islamic in Siria si Irak mai trec doar cateva saptamani pana cand banalele produse intalnite pe rafturile magazinelor de bricolaj sau ale distribuitorilor de telefoane mobile se transforma in instrumente ale terorii.

Constatarea apartine asociatiei londoneze Conflict Armament Research, care s-a specializat in urmarirea armelor folosite in conflictele din toata lumea.

"Cea mai importanta descoperire prezentata in acest raport este cea legata de viteza cu care Statul Islamic reuseste sa procure componentele bombelor artizanale", mentioneaza expertii Conflict Armament Reasearch.

Este primul raport care analizeaza descoperirile facute in zeci de ateliere improvizate in care se asamblau bombele artizanale ale gruparii teroriste din Siria si Irak, iar descoperirile sunt uluitoare.

"Aparitia acestor compente in posesia Statlui Islamic la mai putin de o luna de la punerea lor in vanzare de catre magazinele din regiune demonstreaza lipsa unei monitorizari atente facute de guvernele nationale si de companii deopotriva", mai remarca expertii in raport.

Bazar turcesc, marfa romaneasca

Turcia ramane principala destinatie de shopping a teroristilor Statului Islamic, in magazinele aici gasindu-se rezerve consistente de azotat de amoniu, aluminiu sau vaselina, ingrediente folosite frecvent la confectionarea dispozitivelor explozive improvizate.

Cel mai adesea, marfurile au documente legale de comercializare in Turcia, dar ajung sa intre ilegal in Siria si Irak, arata raportul grupului londonez.

Regiunea Kurdistanului irakian si orasele Erbil si Kirkuk sunt locurile de unde traseul materialelor care intra in alcatuirea bombelor artizanale nu mai poate fi urmarit.

Studiul face referire la 51 de companii din peste 20 de state ale caror produse sunt folosite de teroristi in confectionarea bombelor.

Niciuna dintre acestea nu a recunoscut ca ar fi exportat produse de acest tip pe pietele din Irak si Siria sau ca ar fi vandut marfa unor militanti ai gruparii jihadiste.

Intr-un atelier de confectionare a bombelor din orasul Tikrit- Irak, investigatorii au gasit pasta de aluminiu produsa de firme din Romania, Brazilia si China si exportata in 2014 catre Istanbul.

La fel, distribuitorii turci ai acestor produse au negat faptul ca ar fi avut contracte de export catre Siria si Irak.

Fenomen de globalizare

Fitilele detonatoarelor sunt in cea mai mare parte produse in India si exportate apoi catre pietele din Liban si Turcia, de unde intra foarte usor pe teritoriul Irakului si Siriei.

Componentele electronice ale dispozitivelor explozive improvizate sunt produse de o firma din Arizona - SUA, arata raportul organizatiei britanice.

Date anterioare arata ca piese electronice produse de aceeasi firma au fost folosite de insurgenti si in timpul luptelor din Operatiunea "Iraqi Freedom", de acum mai bine un deceniu.

Acest lucru arata o continuitate si chiar un transfer de tehnologie in randul gruparilor teroriste din Orientul Mijlociu.

#bombe artizanale, #companii Romania, #comert Romania Istanbul, #arme teroristi ISIL, #bombe Statul Islamic , #Romania