Erdogan face un anunt surpriza: Turcia nu va relua ofensiva in Siria, dupa o intelegere cu Putin

Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 08:20
1129 citiri
Erdogan face un anunt surpriza: Turcia nu va relua ofensiva in Siria, dupa o intelegere cu Putin
Foto: Arhiva Pixabay

Turcia "nu are nevoie" sa reia ofensiva impotriva fortelor kurde din nordul Siriei, deoarece acestea s-au retras din zonele de frontiera.

"In acest stadiu, nu este nevoie sa conducem o noua operatiune", se arata intr-un comunicat al Ministerului turc al Apararii, preluat de AFP.

Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensiva in nordul Siriei intitulata "Izvorul Pacii", operatiune ce a vizat militia kurda siriana a Unitatilor de Protectie a Poporului (YPG), pe care Ankara o considera o grupare terorista.

In urma unui acord incheiat de presedintele Erdogan cu vicepresedintele american Mike Pence, ce prevede crearea unei zone de securitate in nordul Siriei, Ankara a acceptat pe 17 octombrie sa isi suspende ofensiva timp de 5 zile, termen care a expirat marti, la ora 19:00 GMT.

"La incheierea perioadei de 120 de ore, SUA au anuntat ca s-a incheiat retragerea YPG din zona", se precizeaza in comunicat.

Conform unei surse diplomatice turce, retragerea kurzilor a fost confirmata telefonic de secretarul de Stat american Mike Pompeo omologului turc Mevlut Cavusoglu.

Anuntul survine pe fondul convenirii, marti, de catre presedintii Putin si Erdogan, a realizarii impreuna a controlului frontierei turco-siriene. ...citeste mai departe despre "Erdogan face un anunt surpriza: Turcia nu va relua ofensiva in Siria, dupa o intelegere cu Putin" pe Ziare.com

#Turcia ofensiva Siria , #Stiri International