Va fi razboi in Coreea? Ce spune omul care are drept de veto pe deciziile lui Trump

Joi, 17 August 2017, ora 08:50
1077 citiri
Va fi razboi in Coreea? Ce spune omul care are drept de veto pe deciziile lui Trump
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele sud-coreean Moon Jae-In a asigurat, joi, ca nu va exista razboi in Peninsula Coreeana, in pofida tensiunilor exacerbate in jurul programelor nuclear si balistic nord-coreene.

"Toti sud-coreenii au lucrat atat de mult pentru reconstruirea tarii care era in ruine dupa Razboiul Coreei", a declarat Moon, in cadrul unei conferinte de presa, ce a marcat primele 100 de zile ale presedintiei sale.

"Voi impiedica razboiul cu orice pret. Deci vreau ca toti sud-coreenii sa fie convinsi ca nu va fi razboi", a reiterat el.

Situatia s-a tensionat considerabil in regiune, noteaza AFP.

Coreea de Nord a amenintat ca va lansa patru rachete in directia teritoriului american din Guam, in Pacific, chiar daca Phenianul pare sa-si fi oprit proiectul pentru moment.

Regimul nord-coreean reactionase la declaratiile presedintelui american Donald Trump, care a promis sa dezlantuie asupra Phenianului "focul si mania", daca amenintarile nord-coreene impotriva SUA continua. Washingtonul a mai spus ca armata sa este pregatita.

Aceasta retorica belicoasa ridica temeri cu privire la o eroare de calcul, care ar putea consecinte catastrofale. Seulul si milioanele sale de locuitori se afla in raza de actiune a unor forte de artilerie considerabile din Coreea de Nord.

Dar presedintele Moon a explicat ca el dispune de un drept de veto asupra oricarei actiuni militare a Washingtonului, aliat si garant al securitatii Coreei de Sud.

"Nimeni nu poate lua decizia pentru o actiune militara in Peninsula Coreeana fara consimtamantul nostru", a sustinut Moon.

"SUA si presedintele Trump au mai declarat ca, oricare ar fi optiunea pe care o aleg in ceea ce priveste Coreea de Nord, o decizie nu va fi luata decat dupa ce va fi consultata Republica Coreea si va fi obtinut acordul sau", a adaugat Moon.

Citeste si analiza Daca razboiul nu e o varianta, ce urmaresc, de fapt, Trump si Kim-Jong-un? ...citeste mai departe despre "Va fi razboi in Coreea? Ce spune omul care are drept de veto pe deciziile lui Trump" pe Ziare.com

#razboi Coreea de Nord SUA Trump , #Stiri International