Viitoarea relatie UE-UK? Tusk zice ca britanicii isi fac iluzii si ii acuza de oportunism

Sambata, 24 Februarie 2018, ora 09:16
810 citiri
Viitoarea relatie UE-UK? Tusk zice ca britanicii isi fac iluzii si ii acuza de oportunism
Foto: Arhiva Ziare.com

Viziunea britanica asupra relatiei sale viitoare cu UE dupa Brexit este "bazata pe o pura iluzie", a afirmat vineri presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Ma bucur ca guvernul britanic pare sa se indrepte catre o pozitie mai detaliata, dar, daca este adevarat ceea ce a aparut in presa, ma tem ca pozitia britanica este bazata pe o pura iluzie", a declarat Donald Tusk, care prezideaza instanta ce ii reuneste pe liderii statelor membre ale UE, la finalul unui summit neoficial al celor 27 (fara Marea Britanie), la Bruxelles.

O declaratie care l-a facut imediat pe colegul sau Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, sa se exprime ironic: "Aveti titlurile pentru prima pagina de maine", le-a spus el jurnalistilor.

Joi seara, premierul britanic, Theresa May, s-a intalnit cu principalii sai ministri pentru o reuniune maraton de opt ore, in cursul careia ea si-a prezentat planurile pentru un acord "care sa functioneze pentru toate componentele Regatului Unit (...) si sa permita cele mai suple schimburi comerciale", potrivit purtatorului sau de cuvant.

Partea britanica a transmis ca vrea sa paraseasca uniunea comerciala si vamala a UE si sa puna capat liberei circulatii a migrantilor si jurisdictiei Curtii Europene pentru Drepturile Omului. In acelasi timp, Theresa May doreste sa negocieze un acord care sa reduca pe cat posibil taxele vamale si demersurile administrative.

Donald Tusk a criticat "revenirea" unei "filosofii" urmarind dorinta de a castiga pe toate planurile.

"Inca de la inceput, este unul dintre principiile-cheie ale UE in 27 ca nu poate exista selectivitate si piata unica 'a la carte'. Acesta va continua sa fie un principiu-cheie, fara indoiala", a subliniat Donald Tusk.

In negocierile asupra parteneriatului care va uni cele doua parti dupa Brexit si perioada de tranzitie post-divort, UE insista pentru ca principiile fundamentale sa ramana inseparabile, in special libera circulatie a bunurilor si serviciilor si cea a persoanelor.

Theresa May urmeaza sa prezinte oficial pozitia Marii Britanii vineri, 2 martie, mai scrie AFP. ...citeste mai departe despre "Viitoarea relatie UE-UK? Tusk zice ca britanicii isi fac iluzii si ii acuza de oportunism" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Donald Tusk britanici iluzii Brexit, #Tusk critica britanici Brexit , #Stiri International