Doar ne imaginam sau chiar telefoanele noastre raman mai repede fara baterie? Testul care ne arata adevarul

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 07:39
1509 citiri
Doar ne imaginam sau chiar telefoanele noastre raman mai repede fara baterie? Testul care ne arata adevarul
Foto: Arhiva Pixabay

"Bateria telefonului te va tine o zi intreaga" - oare mai crede cineva aceasta promisiune a producatorilor, in conditiile in care tehnologiile folosite sunt tot mai sofisticate si consumatoare de energie, iar noi parca nu mai lasam dispozitivul din mana?

Daca ti-ai cumparat de curand un smartphone nou, cel mai probabil ai observat ca trebuie sa-l bagi la incarcat mai des decat pe celalalt.

Jurnalistii de la Washington Post au vrut sa aiba dovezi ca bateria nu are cum sa te tina o zi intreaga, asa ca au testat autonomia in cazul a 13 telefoane.

Cu cateva exceptii, modelele lansate anul acesta au inregistrat performante mai slabe. De exemplu, bateria iPhone XS a murit cu 21 minute mai devreme decat cea a iPhone X, in timp ce diferenta de autonomie intre Pixel 3 si Pixel 2, lansate in 2018 si respectiv in 2017, a fost de aproape o ora si jumatate.

Producatorii de telefoane au introdus tot felul de artificii pentru a spori durata de viata a bateriei, printre care se numara procesoare mai eficiente, posibilitatea de a opta pentru un mod de economisire a energiei si folosirea inteligentei artificiale pentru a gestiona aplicatiile care "seaca" rapid bateria.

In ciuda acestor lucruri, adevarul a iesit la iveala: in urma testelor, concluzia este ca bateriile de litiu-ion ale smartphone-urilor ajung la un moment dat intr-un punct in care nu mai pot face fata.

Cauzele principale

Bateriile se imbunatatesc intr-un ritm destul de lent, cam cu 5% pe an, in timp ce consumul de energie creste mult mai rapid, spune Nadim Maluf, care conduce firma Qnovo, specializata in optimizarea acumulatoarelor.

De vina sunt ecranele cu rezolutie mare, aplicatiile mai complicate, dar si faptul ca noi, utilizatorii, nu prea lasam telefoanele din mana.

Bateriile litiu-ion, cu toate ca au capacitatea de a se reincarca, au anumite limitari. De exemplu, se degradeaza cu timpul si nu mai functioneaza la nivel optim. Si nici riscul de explozie nu e de neglijat.

Iar viitorul nu suna bine. Conexiunea 5G va aduce un Internet de o viteza si mai mare, dar va consuma si mai multa energie.

Totusi, speranta moare ultima. Doua smartphone-uri au performat mai bine decat restul. E vorba de Samsung Galaxy Note 9 si iPhonxe XR de la Apple, care pot oferi cateva idei despre metodele eficiente de folosire a energiei.

Testarea

Pentru teste, luminozitatea ecranului a fost setata la aceeasi valoare pentru toate telefoanele.

Apoi, acestea au fost conectate la o retea WiFi ...citeste mai departe despre "Doar ne imaginam sau chiar telefoanele noastre raman mai repede fara baterie? Testul care ne arata adevarul" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#telefoane baterie, #smartphone baterie , #Stiri Internet