Google permite o noua optiune utilizatorilor Android, insa doar in Europa

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 11:49
2248 citiri
Google permite o noua optiune utilizatorilor Android, insa doar in Europa
Foto: Facebook/Google

Google permite utilizatorilor de dispozitive cu sistem de operare Android din Europa sa isi aleaga browserul si motoarele de cautare din cinci optiuni, incepand de joi, a declarat un director al Google, companie care incearca sa calmeze ingrijorarile antitrust ale UE si sa previna impunerea unor noi amenzi.

Afectata de o amenda de 4,34 de miliarde de euro, care i-a fost impusa anul trecut pentru ca s-a folosit de pozitia dominanta pe piata pentru a bloca accesul companiilor concurente, Google, divizie a grupului Alphabet, trebuie sa vina cu o propunere care sa ofere rivalilor sai sanse egale, transmite Reuters.

Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca Google a beneficiat de un avantaj incorect prin preinstalarea browserului Chrome si a aplicatiei Google search pe smartphone-urile si notebook-urile care functioneaza cu sistemul de operare Android.

Compania a anuntat in martie ca va permite utilizatorilor Android sa isi aleaga browserul si motorul de cautare, dar nu a oferit detalii.

Utilizatorii de Android din Europa care vor accesa magazinul de aplicatii Google Play vor vedea ferestre noi cu optiunea de a descarca diferite aplicatii de cautare si browsere, a anuntat Paul Gennai, directorul pentru managementul produselor al Google, intr-o postare pe blog.

"Sunt afisate doua ferestre, una pentru aplicatiile de cautare si una pentru browsere, fiecare continand cinci aplicatii, inclusiv cele care sunt deja instalate", a spus Gennai.

Cele cinci aplicatii sunt selectate in functie de popularitatea lor, care este stabilita in functie de datele din industrie si numarul de descarcari din fiecare tara. Acestea sunt afisate intr-o ordine aleatoare.

Noile optiuni apar atat pe telefoanele existente, cat si pe cele noi cu sistem Android din Europa.

Google risca o amenda de pana la 5% din cifra de afaceri, medie obtinuta la nivel global de Alphabet, daca nu va respecta ordinul UE de a pune capat practicilor anticoncurentiale.

Investigatia UE a fost declansata in urma unei plangeri facuta de organizatia de lobby FairSearch.

"FairSearch respinge ca insuficienta introducerea de catre Google a unei ferestre cu optiuni pentru Android, pentru ca nu face nimic pentru a corecta o problema centrala, aceea ca aplicatiile Google vor fi in continuare preinstalate pe toate dispozitivele cu Android", se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Organizatia Initiative for a Competitive Online Marketplace (ICOMP) a exprimat acelasi punct de vedere.

"N ...citeste mai departe despre "Google permite o noua optiune utilizatorilor Android, insa doar in Europa" pe Ziare.com

#Google browsere motoare cautare, #Google Android browser Europa , #Stiri Internet