Presedintia Romana a UE a primit unda verde sa negocieze "solutia de compromis" la Directiva drepturilor de autor

Duminica, 10 Februarie 2019, ora 10:31
955 citiri
Presedintia Romana a UE a primit unda verde sa negocieze "solutia de compromis" la Directiva drepturilor de autor
Foto: Arhiva Facebook/Daniel Breaz

Presedintia Romana a UE a primit sustinerea statelor membre pentru noul text de compromis pe care l-a propus in vederea finalizarii Directivei privind Dreptul de autor in Piata Unica Digitala. Anuntul a fost facut sambata de ministrul Culturii Daniel Breaz, care s-a laudat ca in doar o luna a obtinut consens pe acest dosar extrem de complex.

"Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene si-a propus sa finalizeze dosarul referitor la Directiva privind Dreptul de autor in Piata Unica Digitala. Solutia noastra de compromis a tinut cont de interesele detinatorilor de drepturi, de necesitatea asigurarii competitivitatii economice a Uniunii Europene, precum si de accesul cetatenilor europeni la continut cultural de inalta calitate.

Am obtinut aseara (vineri, n.red.) un rezultat pozitiv si va ramane in continuare o prioritate a Presedintiei Romaniei ca artistii, toti creatorii de continut si cetatenii europeni sa beneficieze pe deplin de avantajele Pietei Unice Digitale", a declarat Breaz, potrivit unui comunicat.

Acum negocierile se vor muta saptamana aceasta in Parlamentul European, la Strasbourg.

O directiva controversata

Comisia Europeana a demarat dezbatere privind drepturile de autor in 2016, sustinand ca directiva va proteja mostenirea culturala a Europei. Noua legislatie poate schimba insa balanta puterii intre producatorii muzicali, de stiri si film si site-urile dominante care gazduiesc munca lor.

Google a avertizat chiar vineri ca, in urma unui studiu pe care l-a facut, aplicarea directivei va taia jumatate din traficul din Google al site-urile europene de stiri.

Pentru a simula respectarea directivei, Google a testat o versiune modificata a paginilor de cautare in care rezultatele erau lipsite de imagini si scurtele descrieri de sub link-uri.

Google spune ca in cadrul testului utilizatorii au trecut peste aceste rezultate si au preferat alte surse (din afara Uniunii Europene) ale caror rezultate atrageau atentia cu ajutorul imaginilor si a descrierilor care le insoteau.

Taxa pe link si responsabilitatea pentru postarile utilizatorilor

Google este preocupat in special de articolele 11 si 13 din forma actuala a directivei, primul dintre acestea fiind interpretat ca o "taxa pe link". Articolul 11 prevede ca ziarele, revistele si agentiile de presa sa fie platite de companiile de Internet precum Google si Microsoft Corp. care publica extrase din munca acestora.

Articolul 13 cere platformelor ca YouTube si Instagram s ...citeste mai departe despre "Presedintia Romana a UE a primit unda verde sa negocieze "solutia de compromis" la Directiva drepturilor de autor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Daniel Breaz ministru Culturii drepturi autor, #negocieri Google Microsoft drepturi autor , #Stiri Internet