Tarile UE vor aproba saptamana viitoare noua Lege a Copyright-ului, care va schimba Internetul asa cum il stim

Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 16:11
1993 citiri
Tarile UE vor aproba saptamana viitoare noua Lege a Copyright-ului, care va schimba Internetul asa cum il stim
Foto: Arhiva Pixabay

Tarile Uniunii Europene vor aproba saptamana viitoare reforma reglementarilor referitoare la copyright, vechi de doua decenii, care vor obliga Google sa plateasca publisherilor pentru fragmentele de stiri preluate, iar Facebook sa filtreze continutul protejat, in pofida opozitiei unora dintre guvernele de pe Batranul Continent.

Parlamentarii europeni au adoptat luna trecuta proiectul Comisiei Europene, pentru a proteja industria creativa a Europei, care valoreaza anual 915 miliarde de euro (1.000 de miliarde de dolari) si are 11,65 de milioane de angajati, transmite Reuters.

Negocierile pentru reforma au fost marcate de un lobby intens din partea companiilor de tehnologie ingrijorate de povara administrativa si de impactul asupra veniturilor si din partea artistilor, publisherilor si interpretilor care au solicitat compensati corecte.

Noile reglementari vor forta Google si alte platforme online sa semneze acorduri de licentiere cu muzicienii, interpretii, autorii, publisherii de stiri si jurnalistii pentru utilizarea online a lucrarilor lor.

YouTube, instagram si alte platforme vor trebui sa instaleze filtre pentru a impiedica utilizatorii sa descarce materiale cu copyright. Criticii afirma ca vor fi afectate mai degraba companiile mici decat cele mari.

Finlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Polonia si Suedia au anuntat ca vor vota luni impotriva reformelor, dar opozitia lor nu va afecta propunerea, daca o tara majora din UE nu va interveni pentru a forma o minoritate de blocaj.

"Regretam ca directiva nu creeaza un echilibru corect intre protejarea drepturilor proprietarilor si interesele cetatenilor UE si ale companiilor", au aratat tarile respective intr-un comunicat, cu exceptia Suediei.

Belgia si Slovenia se vor abtine, iar Estonia a anuntat ca nu are un punct de vedere pentru ca guvernul sau abia a venit la putere.

#vot legea copyright tari ue, #vot lege copyright, #Lege Copyright , #Stiri Internet