Liderii mediului de afaceri reclama subordonarea justitiei din Romania: Coruptia ne costa 15% din tot ce producem in fiecare an

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 14:44
3225 citiri
Liderii mediului de afaceri reclama subordonarea justitiei din Romania: Coruptia ne costa 15% din tot ce producem in fiecare an
Foto: CC0 Creative Commons

Mediul de afaceri romanesc urmareste cu atentie derularea procesului legislativ de modificare a legilor justitiei si isi exprima dezacordul profund cu graba si modul in care legi organice, care stau la temelia bunei functionari a sistemului judiciar si a statului de drept, sunt votate in Parlamentul Romaniei.

Oamenii de afaceri subliniaza ca, astfel, sunt incalcate regulamente si proceduri parlamentare, fara dezbateri si ignorand total propunerile si avertismentele venite din partea institutiilor statului, a asociatiilor profesionale ale magistratilor, a societatii civile si a partenerilor externi ai Romaniei.

Potrivit organizatiei Romanian Business Leaders (RBL), legile Romaniei, nu numai cele ale justitiei, trebuie tratate de parlamentari cu atentie si responsabilitate - si aprobate numai dupa evaluarea impactului pe care schimbarile operate il va avea asupra bunei functionari a tarii.

"Ca fondatori si manageri de companii care contribuie la formarea PIB-ului Romaniei, sustinem principiul constitutional al separatiei si echilibrului puterilor in stat", se arata intr-un comunicati al Romanian Business Leaders (RBL), remis Business24.

"Credem ca independenta puterii judecatoresti e singura cale catre consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv si eliberat de practici corupte", spun oamenii de afaceri.

Comunicatul subliniaza rezultatele unui studiu intocmit in 2016 pentru Parlamentul European, de catre RAND Europe, conform caruia coruptia ne costa pe noi, romanii, anual, 15% din ceea ce producem cu totii (PIB-ul tarii), deopotriva muncitori in fabrici si tarani, medici si ingineri, soferi si contabili, vanzatori in magazine si programatori IT, profesori si mineri.

Inseamna 25 de miliarde euro in fiecare an, adica totalul alocarilor facute de Guvernul Romaniei, in proiectul de buget pe 2018, pentru EDUCATIE, SANATATE, JUSTITIE, TRANSPORTURI, APARARE, MUNCA SI PROTECTIE SOCIALA la un loc.

Oamenii de afaceri reamintesc ca Romania a progresat constant, in ultimii ani, in privinta angajamentelor pe care si le-a luat, in momentul aderarii la UE, cu privire la reforma judiciara si combaterea coruptiei.

"O dovedesc evaluarile facute periodic, de zece ani incoace, prin mecanismul de verificare si cooperare (MCV).

In aceste conditii, concluziile ultimului raport MCV pentru Romania (noiembrie 2017) - care recomanda Romaniei sa ramana "ferm ancorata in realizarile trecutului", sa respecte independenta sistemului judiciar, sa continue reformele si "sa evite regresul", trebuie sa ne mobilizeze ca societate civila in apararea castigurilor democratice de dupa anii 90", se arata in comunicatul RBL.

"Urmarim cu atentie, de asemenea, evolutiile din tari precum Ungaria si Polonia, precum si propunerile unor tari care sunt contributori neti la bugetul UE de a conditiona alocarile de fonduri europene in perioada 2020-2027 de respectarea statului de drept.

In acest context, consideram ca de deciziile luate in aceste zile de Parlamentul Romaniei depind deopotriva pastrarea statutului atat de greu castigat de democratie constitutionala, organizata pe principiul separatiei si echilibrului puterilor, membra a NATO si UE, cat si prosperitatea economica a Romaniei pe termen scurt si mediu.

Suntem increzatori ca, indiferent de culoarea politica, deputatii si senatorii care-si exercita mandatul acum - cand se implinesc 100 de ani de la intemeierea Romaniei moderne - vor actiona cu responsabilitate, chibzuinta, conform principiilor de buna guvernare - si, asa cum prevede Constitutia Romaniei, doar si numai 'in serviciul poporului'", mai spun oficialii RBL.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit care ofera o platforma de actiune si implicare sociala pentru antreprenorii si sefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este ca Romania sa devina o tara mai buna pentru afacerile responsabile si, in felul acesta, o tara mai buna pentru romani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Romanian Business Leaders legile justitiei, #oameni afaceri legi justitie , #Manageri romani