ALB: 9.000 de contracte in asteptarea executarii silite la finalul lui 2009

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 13:06
4220 citiri
ALB: 9.000 de contracte in asteptarea executarii silite la finalul lui 2009

Societatile de leasing aveau, la finele anului 2009, circa 9.000 de contracte in asteptarea incuvintarii executarii silite a bunurilor, situatie care a condus la cresterea costurilor de provizionare si operationale si a incurajat frauda si un comportament nesanatos de plata, potrivit ALB.

"Situatia este efectul unei decizii a Curtii Constitutionale din aprilie 2009, in urma careia a fost schimbata procedura de executare silita si a introdus obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea.

In urma deciziei, circa 9.000 de contracte de leasing erau anul trecut in asteptarea incuvintarii executarii silite, fapt care a condus la cresterea costurilor de provizionare si operationale ale societatilor si a incurajat frauda si un comportament nesanatos de plata din partea clientlor", a declarat, joi, intr-o conferinta, secretarul ALB Romania, Adriana Ahciarliu.

Ea a adaugat ca si statul are de pierdut din aparitia acestui blocaj, pentru ca nu mai incaseaza TVA de la societatile de leasing.

"Avem discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si speram sa gasim solutiile pentru a iesi din acest blocaj", a spus Ahciarliu, care a estimat ca soldul celor aproximativ 9.000 de contracte se situeaza intre 120 si 150 milioane de euro.

Anterior deciziei Curtii Constitutionale (CC), un client rau-platnic putea fi executat silit doar in baza contractului de leasing sau a unui alt contract cu titlu executoriu, in maximum o saptamana, de catre un executor judecatoresc. 

Dupa intrarea in vigoare a deciziei CC, aprilie 2009, societatile de leasing sunt obligate sa obtina acordul judecatoriei din zona domiciliului sau a sediului clientului, ceea ce prelungeste procesul de recuperare a bunului de la client cu cel putin o luna.

#firme, #leasing, #executari, #silite , #Firme leasing