Fisa medicala pentru angajare - de ce ai nevoie de ea si de unde o poti obtine

Vineri, 27 Aprilie 2018, ora 11:51
13482 citiri
Fisa medicala pentru angajare - de ce ai nevoie de ea si de unde o poti obtine

Daca vrei sa intri in campul muncii sau daca vrei sa iti schimbi locul de munca, probabil ai auzit ca ai nevoie, printre altele, de o fisa medicala pentru angajare.

Ce este, mai exact, aceasta fisa medicala pentru angajare?

Fisa medicala pentru angajare este un document in care medicul specializat in medicina muncii mentioneaza, dupa caz, daca viitorul angajat este apt sau nu pentru munca, in urma unui consult medical amanuntit.

Acest tip de evaluare a sanatatii se efectueaza inainte de angajarea lucratorilor in orice loc de munca sau inainte de repartizarea lor la sarcini specifice care ar putea implica un pericol pentru sanatatea lor sau a altora.

Costurile aferente obtinerii fisei medicale pentru angajare sunt suportate de catre viitorul angajator.

Iata ce prevede legea cu privire la fisa medicala pentru angajare:

Din punct de vedere procedural, fisa medicala pentru angajare este reglementata prin dispozitiile H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, care prevad ca:

  • examenul medical la angajarea in munca se efectueaza la solicitarea angajatorului, care trebuie sa completeze fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional;
  • angajatorii au obligatia de a suporta costurile examenului medical la angajarea in munca;
  • numai medicul specializat in medicina muncii are dreptul de a efectua consultatiile necesare si de a completa fisa medicala pentru angajare;

De asemenea, obligativitatea fisei medicale pentru angajare este reglementata in cadrul art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 - Legea securitatii si sanatatii in munca 1.

Angajatorii au posibilitatea de a incadra in munca numai persoane care, in urma examenului medical de specialitate, corespund conditiilor.

Incalcarea acestei obligatii si deci, lipsa unei fise medicale pentru angajare valabile, atrage dupa sine sanctionarea contraventionala a angajatorului cu amenda de la 4.000 la 8.000 lei.

Cum poti obtine rapid fisa medicala pentru angajare?

Poti obtine fisa medicala pentru angajare de la orice clinica medicala acreditata din localitatea in care locuiesti. Ca sa ai siguranta ca nu pierzi timpul asteptand pe holuri sau la diverse ghisee, asigura-te ca alegi o clinica medicala cu experienta in acest domeniu, care rezolva cu promptitudine cerintele solicitantilor.

De exemplu, in cadrul centrului medical StandardMed, situat central in zona Armeneasca, pe bulevardul Carol I, numarul 45, se efectueaza toate consultatiile necesare (inclusiv avizul psihologic) intocmirii si eliberarii fisei medicale pentru angajare (fisa de aptitudine - aviz medical medicina muncii), totul in cel mai scurt timp.

Asadar, intr-un timp foarte scurt si cu un minimum de efort, poti realiza toate consulturile necesare obtinerii fisei medicale pentru angajare, intr-o singura locatie, cu o singura deplasare, la clinica medicala acreditata StandardMed.

Ce documente sunt necesare pentru intocmirea fisei medicale pentru angajare?

  1. Fisa de solicitare pentru examenul medical la angajare completata la toate rubricile si semnata de angajator;
  2. Fisa de identificare a factorilor de risc profesional completata la toate rubricile de lucratorul desemnat/ SIPP si semnata de angajator si lucratorul desemnat/ SIPP;
  3. Adeverinta eliberata de medicul de familie care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat (la solicitarea medicului de medicina muncii);
  4. Carte / Buletin de identitate.

#fisa medicala angajare , #Legislatie codul muncii