Ce se ascunde in spatele comportamentului dramatic al oamenilor?

Luni, 14 Mai 2018, ora 16:00
2862 citiri
Ce se ascunde in spatele comportamentului dramatic al oamenilor?

Se stie ca situatiile dificile pot fi stresante dar de asemenea si foarte multe relatii dificile pot genera adevarate drame. Psihologii specializati in vindecarea dramelor spun ca acestea sunt cauzate de un set de circumstante care par sa scape de sub control. Desigur nu doar imprejurarile abunda in viata oamenilor si pot produce drame, ci si traumele din trecutul acestora.

Oamenii care au relatii stresante pot fi blocati si pot trai stari proaste din cauza faptului ca nu reusesc sa elimine trairile refulate. Ei simt o durere emotionala mare, uneori durerea lor poate fi cognitiva sau fizica si de asemenea au o stare de neajutorare si teama intensa. Toate acestea apar pe fondul unor traume pe care le-au suferit in trecut.

Nu lasa stresul sa-ti guverneze viata!

Fiecare om trebuie sa stie cum sa-si organizeze viata astfel incat sa aiba parte de cat mai putin stres si momente dificile. Foarte multi oameni considera ca stresul este ceva inevitabil, ceva ce li se intampla, ceva ce nu poate fi controlat.

Specialistii spun ca acest lucru nu este adevarat. In realitate orice om poate avea capacitatea de a face alegeri potrivite legate de stilul sau de viata. El trebuie sa fie atent la ceea ce decide si sa opteze intotdeauna pentru o viata mai putin stresanta.

Oamenii care dau mereu vina pe stres si nu recunosc faptul ca fac alegeri nepotrivite inseamna ca sunt dependenti de drama. Psihologii spun ca oamenii pot fi atrasi de oameni dramatici si in acest caz ei sunt cei vinovati ca nu se concentreaza pe viata lor, ci a altora. Pentru aceste persoane ei recomanda:

  • Sa isi vada de viata lor si nu de a persoanelor din jur.
  • Sa evite persoanele care au personalitatea inclinata spre drama.
  • Sa nu cheltuie prea multi bani si sa nu faca abuz de produse ce le pot agrava starile de anxietate.
  • Sa evite fumatul, cafeaua, zaharul, alcoolul, substantele depresive.

Persoanele care au suferit multe drame in viata lor reactioneaza mai rau la stres decat persoanele care nu sunt traumatizate. Astfel de persoane au tendinta de a exagera, de a vedea in orice lucru minor o adevarata problema, de a se mania frecvent, de a intra in panica, de a avea reactii emotionale intense.

Cum poti vindeca efectele unor situatii dramatice din viata ta?

Exista un motiv pentru care multi oameni citesc - literatura relaxeaza si vindeca. Se pare ca oamenii atunci cand citesc se calmeaza si fac un fel de terapie. In timp ce citesti, anumite parti ale creierului care sunt implicate in experientele emotionale sunt activate si astfel sunt atenuate starile de anxietate. Mai mult decat atat, se poate spune ca exista si o terapie prin scris si lectura - numita biblioterapie.

Nu conteaza ce anume citesti, limbajul creativ are putere vindecatoare. Poti citi poezie, un roman sau o povestire oarecare, procesul terapeutic se pune in miscare si vindecarea se produce treptat. Desigur indicat ar fi sa citesti mai ales literatura placuta, care sa fie potrivita dorintelor tale.

Poti citi articole online care sa te ajute sa intelegi anumite lucruri, cum ar fi de exemplu un articol interesant despre viata, un articol minunat despre secretul fericirii sau orice altceva, dar care sa cuprinda cuvinte pozitive.

Persoanele care au suferit traume se pot vindeca prin terapia yoga, care are exercitii cu efect puternic de calmare.

Exercitiile yoga ajuta la vindecare:

  • Ofera o stare interioara placuta, de bine.
  • Te ajuta sa te simti in siguranta, sa elimini teama.
  • Te ajuta sa poti refocaliza mintea asupra corpului fizic.
  • Ajuta hipotalamusul sa-si refaca capacitatea de a rezista la stres.
  • Vindeca simptomele post-traumatice si reduc hormonii stresului.
  • Calmeaza crizele de manie, depresie si anxietate.

Alte metode de vindecare a traumelor sunt:

  • Petrecerea timpului liber in natura
  • Exercitii de respiratie profunda
  • Meditatia
  • Muzica
  • Respectarea orelor de somn
  • Masajul.

Oamenii au posibilitatea de a detine controlul asupra reactiilor lor in fata stresului. Chiar daca ei nu pot controla anumiti factori de stres, important este ca isi pot controla reactiile. Cand sunt suparati ei trebuie sa-si exprime emotiile intr-o maniera pozitiva. Aceasta inseamna sa picteze, sa danseze, sa faca sport, sa compuna versuri, sa scrie ce simt intr-un jurnal, sa cante, sa faca o plimbare in natura sau orice altceva.

#terapie carti, #retapie yoga, #terapie psiholog , #Viata personala