Depresia, o realitate in randul angajatilor. Invata sa treci mai usor peste ea, cu Simona Nicolaescu

Marti, 14 Mai 2019, ora 14:15
3204 citiri
Depresia, o realitate in randul angajatilor. Invata sa treci mai usor peste ea, cu Simona Nicolaescu
Foto: Simona Nicolaescu

Din pacate, intalnesc in randul angajatilor din Romania, destul de frecvent, cazuri in care oamenii sufera de stari de depresie. Mai trist este faptul ca acestia nici nu isi dau seama ca trec prin ele.

Conform studiului Stres National pe care l-am realizat in urma cu un an, 93% din angajatii romani se simt deseori tristi sau deprimati.

Din momentul in care creierul a fost antrenat sa fie in stare depresiva, reactiile sale par normale. Uneori, oamenii deprimati s-au adaptat atat de bine incat sunt surprinsi cand un prieten, doctor sau terapeut le spune ca sunt deprimati.

Putem privi depresia asemenea unui comportament fixat. Comportamentele fixate au 3 componente:

  • o cauza exterioara din trecut, adeseori uitata in timp;
  • o reactie la acea cauza, care dintr-un anumit motiv este nesanatoasa sau neexaminata;
  • o obisnuinta de lunga durata, care devine automatism.

Cand depresia se dezvolta, 3 comportamente sunt de vina.

Cauzele externe. Daca te supui unui stres suficient de mare pe un interval lung de timp, probabilitatea instalarii unei depresii creste.

Reactia. O cauza externa te poate deprima doar daca reactionezi intr-un anumit fel. Oamenii care sunt deprimati au invatat cu mult timp in urma sa aiba un raspuns piezis, atunci cand ceva n-a mers cum trebuia in viata lor.

Obisnuinta de a fi deprimat. Din momentul in care ai o reactie specifica deprimarii, aceasta intareste reactia urmatoare pe care o vei avea cand te vei confrunta cu un nou stres din lumea exterioara.

Ce poti face?

1. Schimba convingerile toxice

E numai vina mea.

In schimb, ai putea gandi: nu e vina mea, nu e vina nimanui, vina n-a fost inca determinata, s-ar putea sa nu fie vina nimanui sau gasirea vinovatului nu aduce nimic bun - ar trebui sa ne concentram asupra solutiei.

Nu sunt indeajuns de bun.

In schimb, ai putea gandi: sunt indeajuns de bun, nu e nevoie sa ma compar cu altii, nu e vorba de bine sau rau, "indeajuns de bun" este relativ, maine o sa fiu mai bun, sau ma aflu intr-un proces de invatare.

Nimic n-are sa mearga.

In schimb, ai putea gandi: ceva o sa mi se intample, lucrurile au un mod de a se rezolva, pot sa cer ajutor, daca un lucru nu functioneaza, exista intotdeauna altceva sau pesimismul nu ma ajuta sa gasesc o solutie.

Stiam eu ca lucrurile vor merge prost.

In schimb, ai putea gandi: nu, n-am stiut, ma pronunt post-factum; doar ma simt nelinistit, o sa treaca sau sa privesti inapoi face bine doar daca duce la un viitor mai bun.

Nu pot sa fac nimic in privinta asta.

In schimb, ai putea gandi: pot sa fac ceva in privinta asta, pot sa gasesc pe cineva care sa faca ceva in privinta asta, intotdeauna am optiunea de a ma retrage, trebuie sa studiez situatia mai amanuntit, sau defetismul nu ma ajuta sa indrept lucrurile.

A fost doar o chestiune de timp.

In schimb, ai putea gandi: nu sunt fatalist, a fost un lucru imprevizibil si o sa treaca, o sa iasa si pe strada mea soarele sau sa fiu fatalist ma priveaza de libertatea de alegere.

Pentru a te impotrivi unei reactii de depresie, nu e suficient sa te indrepti spre interiorul tau. Trebuie sa iti activezi adevaratul eu si sa il scoti in lume. Pana cand nu poti dovedi utilitatea noilor raspunsuri si convingeri, cele vechi isi vor pastra un cap de pod in constiinta ta. Ti-au intrat in obisnuinta si cunosc cea mai rapida cale de revenire. Prin urmare, invingerea obisnuintei care este numita depresie implica sa faci o combinatie de munca interioara si exterioara, dupa cum urmeaza.

2. Lucreaza cu starea ta interioara

  • Mediteaza.
  • Examineaza-ti convingerile negative.
  • Respinge-ti reactiile la provocarile vietii care iti dauneaza.
  • Invata noi reactii care duc la imbunatatirea vietii.
  • Adopta o viziune superioara despre propria viata si traieste in conformitate cu ea.
  • Recunoaste judecata de sine si respinge-o.
  • Adopta obiceiuri sanatoase in privinta somnului.
  • Fa exercitii fizice usoare o data pe zi.
  • Inceteaza sa mai crezi ca este in regula sa iti fie teama, doar pentru ca teama este puternica.
  • Nu confunda starile sufletesti cu realitatea.
  • Lucreaza cu factorii exteriori
  • Redu conditiile stresante.
  • Gaseste-ti o munca in care sa iti gasesti implinirea.
  • Nu te asocia cu oameni care ar putea sa iti creasca depresia.
  • Gaseste oameni care sunt apropiati de ceea ce ai vrea sa fii.
  • Invata sa te daruiesti. Fii generos cu spiritul.
  • Concentreaza-te pe relatii, in locul distractiilor si al nesfarsitului consumerism.
  • Invata sa te reeduci, gasind oameni maturi, sanatosi emotional, care pot sa iubeasca, sunt ingaduitori si nu emit judecati.

Uneori, depresia este ca o ceata care nu poate fi "apucata" dintr-un singur loc. Dar ceturile se pot ridica. Vestea cea mai buna este ca adevaratul tau eu nu e si nu a fost niciodata deprimat.

Pornind pe calea descoperirii lui, vei realiza mai mult decat vindecarea depresiei. Vei iesi la lumina si vei vedea viata cu alti ochi.

In acest sens, am pregatit urmatorul ghidaj audio care te poate ajuta sa vizualizezi ceea ce doresti sa se manifeste in viata ta.

Simona Nicolaescu

www.simonanicolaescu.ro

Psihoterapeut, coach si sustinator al vietii echilibrate in Romania

Simona Nicolaescu a dezvoltat LifeFit, un program unic pentru a produce schimbari profunde in vietile liderilor din Romania, cu deschiderea portilor catre propriul subconstient, trasarea unui plan clar pentru a-si atinge visurile, vitalitate fizica si psihica crescuta.

A inclus in acesta mare parte a invataturilor extrase din diferitele experiente ca antreprenor, lider, mama si din diferite formari pe care le are: psihoterapie ericksoniana, hipnoza, coaching, silent retreat, terapie cranio-sacrala, mind power.

Lucreaza in sesiuni individuale cu angajatii din Romania pentru a ii ajuta sa duca o viata mai echilibrata din punct de vedere emotional, pentru a se bucura mai mult de viata pe care o au.

Tine workshopuri pe teme precum: Sleep better, Stress Management, Mind focus, Tehnici de relaxare.

Desemnata "Antreprenorul anului" in 2013, Simona Nicolaescu si-a dedicat ultimii 8 ani din cariera sa profesionala sustinerii si promovarii vietii echilibrate, prin proiecte creative, adresate mediului de afaceri, derulate in premiera in Romania.

Sub semnatura sa au luat nastere primul program de well-being pentru angajatii companiilor, in anul 2010, si primul audio-book pentru diminuarea stresului, in anul 2014, intitulat "Tehnici de reducere a stresului".

#psiholog depresie, #cum depasesti depresia, #Simona Nicolaescu Life Fit, #MindFitness Simona Nicolaescu , #Sfatul psihologului