MindFitness cu Simona Nicolaescu: Detox emotional si wellbeing personal

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 16:29
4020 citiri
MindFitness cu Simona Nicolaescu: Detox emotional si wellbeing personal

Inceputul de an pentru unii dintre noi este mai greoi. Cauzele pot fi multiple: mancarea din timpul sarbatorilor care ne face mintea si corpul sa functioneeze mai lent; nostalgia vacantei care tocmai s-a incheiat; neclaritatea a ceea ce vrem sa obtinem pentru anul 2019 (aici ai un material care te poate ajuta in aceste sens) sau pe cel in care inca nu ne dezlipim de nostalgia vacantei care tocmai s-a incheiat.

Pentru multi dintre noi ca sa avem un start cu mai multa energie, ar putea fi util sa trecem printr-un program de detox emotional care sa ne ajute sa ne dea acest boost psihic de care avem mare nevoie, acel wellbeing interior.

De ce detox emotional?

De ce detox emotional?

Multi oameni sunt foarte preocupati de ceea ce mananca pentru a fi sanatosi, altii de miscare, altii au tot felul de dependente care le aduc placere, insa sunt foarte putini cei care au o preocupare legata de ceea ce planteaza in propria minte, in propriul psihic si care ar putea influenta intreaga viata. Asa cum ne dam jos din pat si ne intindem un pic, ne spalam zilnic (sper) pe dinti pentru a preveni cariile, cam tot la fel este si cu mintea noastra, avem nevoie sa o curatam periodic pentru a ne sustine in ceea ce ne propunem: de la relatii mai bune cu partenerul de viata, cu copiii nostri, cu colegii, la realizarea propriilor visuri.

De-a lungul unei zile acumulam tot felul de emotii negative, frustrari, nervi si temeri. Atunci cand arunci gunoiul din casa poate iti este foarte clar ca cineva va veni si il va ridica, dar intrebarea care se pune este ce se intampla cu tot gunoiul interior, toate starile negative?

Unii ti-ar spune ca se duc in corp si in timp creaza boli, altii ca ajungi sa iti versi gunoiul (nervii) pe altii, altii ti-ar spune ca le vei tine undeva acolo in subconstient si ca vor deveni mai devreme sau mai tarziu ticuri, fobii, atacuri de panica si mai stiu eu ce altceva. Toate acestea nu sunt benefice, nu reprezinta cel mai inteligent mod de a scapa de gunoi.

Atunci cand divortam, cand pierdem un membru al familiei foarte apropiat, cand ne pierdem job-ul, cand avem o perioada stresanta, inclusiv corpul nostru resimte si ne da indicii ca si el este afectat, prin diferite simptome, cum ar fi dureri de cap, iritatii cutanate, probleme la nivelul stomacului, intestinelor, palpitatii etc. Acesta este modul corpului de a trage un semnal de alarma ca am iesit din zona de echilibru emotional si implicit fizic. Corpul va duce si el o lupta sa te sustina sa te reechilibrezi,insa inseamna un efort suplimentar, un consum de energie mai mare. Totul este conectat si de aceea ai nevoie sa ai grija ce faci cu emotiile provocate de diferite evenimente din viata ta. In plus, de multe ori nu este nevoie sa se intample ceva major care ne deranjeaza si sa avem reactii fizice neplacute, uneori facem din tantar armasar

Cu siguranta anul 2018 a adus multe stari emotionale neplacute, mai mult stres si poate este momentul sa ne scuturam sufletul de ele si sa incepem dintr-un unghi mai echilibrat emotional.

Cum poti sti daca ai nevoie de un detox emotional?

Iata cateva comportamente care nu lucreaza pentru tine si care ti-ar putea spune ca e momentul sa-ti reevaluezi emotiile:

  • Petreci prea mult timp singur/a in timpul liber
  • Eviti mai multi oameni sau locuri
  • Ignori ceea ce simti
  • Te lasi distras/a foarte usor
  • Te descurajezi usor
  • Te simti blocat
  • Conteaza prea mult parerea celorlalti cand faci ceva
  • Nu ai incredere in tine
  • Gandesti prapastios
  • Esti preocupat/a sa te cunosti mai bine

Iata cateva simptome:

  • Ai probleme cu somnul
  • Suferi de anxietate sau atacuri de panica
  • Ai dureri de cap fara sa ai o problema fizica identificata

Ce pot face pentru detox emotional si wellbeing personal?

1. Fii constient de ce se petrece cu tine

Detox-ul emotional inseamna sa te uiti la principalele stari sau reactii negative care iti apar in mod recurent, sa descoperi la ce te aprinzi cel mai tare, la ce devii reactiv/a si sa previi. Inainte de a dori sa scapam de aceste stari, primul pas cel mai important este sa le intelegem.

Unul dintre clientii mei a remarcat ca odata trezit dimineata, primele ganduri care ii veneau sunau cam asa: "Aoleu, e tarziu, cand am timp sa imi fac cafeaua, sa pregatesc copiii de gradinita, viata e complicate". In acest fel, dadea tonul intregii zile, un ton de panica, de alarma care producea atat la nivel emotional stari de nervozitate si lipsa de rabdare cu altii, dar si la nivelul fizic, contracture la nivel de spate.

Poti face un jurnal zilnic cu starile cele mai greu de suportat si sa notezi in ce tip de situatii au aparut, apoi dupa o saptamana poti sa iti dai seama care este patternul tau si de acolo iti pot veni solutii si de cum sa le previi. Invata sa te calmezi si sa te relaxezi (aici ai un material care te poate ajuta in aceste sens).

2. Plangi

Chiar daca esti barbat sau femeie, alege plansul atunci cand te simti prea suparat sau frustrat. Studiile arata lacrimile provocate de emotii nu sunt doar apa sarata, ele contin o endorfina care atenueaza durerea, si hormoni, cum ar fi prolactina si hormonul adrenocorticotrop, lansat in momente de stres. Acesta ar sugera faptul ca lacrimile ar putea fi modul prin care eliminam hormonii stresului.

Exista o vorba evreiasca care spune: ceea ce reprezinta sapunul pentru corp, reprezinta si plansul pentru suflet.

Aproape 70% dintre clientii mei plang in cadrul terapiei si resimt plansul ca pe un moment eliberator.

3. Practica recunostinta

Este o modalitate prin care reusim sa compensam la finalul zilei toate clipele mai neplacute, ne amintim ce a fost bun pentru noi in acea zi si facem o lista cu aspectele cele mai frumoase pentru care suntem recunoscatori si care ni s-au intamplat in acea zi. Cateva aspect pe care le impartasesc de la clientii mei:

  • Pentru zambetul de dimineata al copilului meu
  • Pentru colegul care mi-a deschis usa
  • Pentru felicitarea pe care am primit-o de la seful meu
  • Pentru faptul ca am avut posibilitatea sa ajut pe cineva, sa fac pe cineva sa zambeasca
  • Pentru pranzul delicios pe care l-am luat

4. Apeleaza la suport emotional extern

Discutarea unor emotii intense poate fi foarte utila in procesul de vindecare. Exista o serie de grupuri de suport care sunt disponibile si organizate in jurul a numeroase probleme comune (grupuri pentru mame singure, pentru persoane divortate, pentru depresie, pentru anxietate etc).

Confesiunea fata de un iubit sau prieten poate fi la fel de utila, dar poate fi insotita de partinire sau puncte de vedere conflictuale. Grupurile de sprijin, pihoterapeutii si consilierii ofera un spatiu sigur si confidential pentru a iti procesa gandurile si sentimentele.

Atunci cand apelezi la un specialist ajungi sa sapi bine in panza incurcata a emotiilor si sentimentelor tale, pe care o cari cu tine de foarte multi ani. Ai nevoie sa o vezi bine, sa o descoperi pe cat mai multe parti, in cele mai mici detalii ca sa ajungi la originea starilor tale, la ceea ce le declanseaza real.

Unul dintre clientii mei la un moment dat a venit in terapie ca nu isi mai suporta deloc sefa si mergand pe firul istoriei personale, a ajuns la concluzia ca de fapt sefa ii amintea foarte tare de propria mama cu care a avut o relatie foarte tensionata si acum nu facea decat sa reactiveze toate acele stari din trecut in relatia cu sefa.

Simona Nicolaescu

www.simonanicolaescu.ro

Psihoterapeut, coach si sustinator al vietii echilibrate in Romania

Simona Nicolaescu a dezvoltat LifeFit, un program unic pentru a produce schimbari profunde in vietile liderilor din Romania, cu deschiderea portilor catre propriul subconstient, trasarea unui plan clar pentru a-si atinge visurile, vitalitate fizica si psihica crescuta.

A inclus mare parte a invataturilor extrase din diferitele experiente ca antreprenor, lider, mama si din diferite formari pe care le are: psihoterapie ericksoniana, hipnoza, coaching, silent retreat, terapie cranio-sacrala, mind power.

Lucreaza in sesiuni individuale cu managerii din Romania pentru a ii ajuta sa duca o viata mai echilibrata din punct de vedere emotional, pentru a se bucura mai mult de viata pe care o au.

Tine workshopuri pe teme precum: Sleep better, Stress Management, Mind focus, Tehnici de relaxare.

Desemnata "Antreprenorul anului" in 2013, Simona Nicolaescu si-a dedicat ultimii 8 ani din cariera sa profesionala sustinerii si promovarii vietii echilibrate, prin proiecte creative, adresate mediului de afaceri, derulate in premiera in Romania.

Sub semnatura sa au luat nastere primul program de well-being pentru angajatii companiilor, in anul 2010, si primul audio-book pentru diminuarea stresului, in anul 2014, intitulat "Tehnici de reducere a stresului".

#Simona Nicolaescu, #mind fitness, #MindFitness Simona Nicolaescu , #Psihologia personalitatii