5 trucuri ca sa cresti productivitatea angajatilor la locul de munca

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 13:19
4833 citiri
5 trucuri ca sa cresti productivitatea angajatilor la locul de munca

Un bun manager trebuie sa fie si un lider printre oamenii cu care lucreaza. E important de inteles ca, pentru multi angajati, locul de munca se poate transforma rapid in a doua casa.

Desi programul clasic are 9 ore, nu sunt rare zilele in care un proiect aparut pe ultima suta de metri ii obliga pe angajati sa stea pana tarziu, ca sa termine treaba la timp.

Atunci cand activitatea devine sufocanta, productivitatea este un element cheie pentru succesul firmei.

Invata sa creezi conditiile perfecte ca angajatii tai sa fie mai eficienti, fara sa simta insa o presiune suplimentara.

5 trucuri ca sa cresti productivitatea angajatilor:

1. Atmosfera face diferenta

Angajatii au obligatii si responsabilitati, dar in primul rand au drepturi. Un manager bun va cauta in fiecare moment moduri placute ca sa-i stimuleze, iar in acest proces atmosfera face diferenta.

Muzica la birou poate fi un mod relaxant de a petrece orele, iar munca depusa cu zambetul pe buze s-ar putea dovedi mult mai utila decat cea dintr-un mediu cu oameni incruntati.

2. Intelege care sunt nevoile angajatilor tai

Viata angajatilor tai nu incepe din clipa in care intra pe usa biroului si nu se termina atunci cand si programul de munca se incheie.

Pentru ca ei sa devina mai productivi pentru tine si afacerea ta, ajuta-i la randul tau sa-si rezolve propriile nevoi si probleme si ofera-le libertatea de a gasi o evadare la indemana.

Un exemplu il ofera antreprenorul roman Liviu Tudor, care controleaza parcurile de afaceri West Gate si Novo Park, din Militari si Pipera. Acesta a anuntat o serie de investitii in proiectul de birouri din vestul Capitalei, urmand sa dezvolte un teren de sport, zone de agrement si o piscina exterioara, luand in calcul si o gradinita.

Astfel de facilitati pot veni in ajutorul si beneficiul angajatilor. Multi vor prefera un loc de munca in care pot rezolva mai multe probleme in acelasi timp, fara sa piarda timp pe drum de fiecare data.

3. Flexibilitatea poate fi un avantaj

Un alt factor important pentru un mediu productiv mai este si flexibilitatea programului angajatilor tai. Ia in calcul si ideea ca unii dintre angajati pot lucra mai eficient de la o masuta de cafea sau nu pot da acelasi randament daca ajung la 7 dimineata la birou.

Termenele limita raman litera de lege, dar atata timp cat sunt respectate, iar calitatea muncii este la fel de ridicata, nu trebuie sa ramai blocat intr-un program clasic, care nici nu va da rezultatele dorite.

4. Nu ii izola

Cauta sa le oferi angajatilor tai acces la cat mai multa lumina naturala. Un spatiu ideal de munca ar trebui sa vina cu ferestre mari si luminoase. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Neurostiinte din Chicago, "exista o stransa relatie intre un mediu luminos de lucru si somnul, prospetimea si calitatea vietii angajatilor".

Ivy Cheung, unul dintre cei care au condus acest studiu, concluzioneaza: "Modul in care lumina naturala afecteaza viata angajatilor este remarcabil."

Nu iti izola angajatii intr-un mediu dominat de lumina artificiala si ofera-le chiar spatii verzi in jurul biroului sau balcoane unde sa poata sa se relaxeze in pauzele din timpul programului.

5. Sparge monotonia cu activitati

Monotonia este, probabil, unul dintre factorii principali care distrug productivitatea la un loc de munca. Nu te asocia niciodata cu filosofia ca angajatii tai trebuie sa faca tot ce le ceri, sa suporte presiunea si sa accepte toate termenele, oricat de greu ar fi de atins, doar pentru ca ii platesti la timp.

Dincolo de bani, un motiv important pentru care angajatii buni pot pleca de la firma este atmosfera nociva. Intretine o atmosfera pozitiva, creativa si distractiva prin activitati organizate in mod regulat, fie ca vorbim despre iesiri in oras, aniversari sau escapade in afara orasului, pentru cateva zile.

Un grup mai unit si bine condus de un lider serios, priceput si responsabil va fi mult mai eficient decat un loc cu angajati care se tem in fiecare clipa ca orice greseala le-ar putea aduce intreruperea contractului.

Cateva zile pe luna dedicate angajatilor, si nu proiectelor, pot transforma un mediu de lucru plictisitor si banal intr-un loc in care oamenii vor simti ca fac parte dintr-un grup. Ia in calcul aceste aspecte, iar rezultatele pozitive se vor vedea intr-un timp scurt.

Foto: Shutterstock / Copyright Pressmaster

#solutii productivitate angajati , #Resurse umane