Cat au scazut salariile in luna mai

Luni, 08 Iulie 2019, ora 12:35
3546 citiri
Cat au scazut salariile in luna mai
Foto: CC0 Creative Commons

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 3.101 lei in mai, in scadere fata de luna precedenta cu 14 lei (-0,4%), cele mai mari salarii fiind inregistrate in tehnologia informatiei, iar cele mai mici in sectorul fabricarii articolelor de imbracaminte, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate luni.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.078 lei, cu 0,5% mai mic decat in luna aprilie 2019.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 6.946 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte - 1.782 lei.

"In luna mai 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie 2019 de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare) . De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna mai au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (in functie de contracte/proiecte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici", precizeaza INS.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, cu 17,8%, in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cu 17,1%, respectiv in extractia minereurilor metalifere, cu 16,2%.

Cele mai importante cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 19,2%, in extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea de mobila, cu un procent cuprins intre 2,5% si 7,5%.

Potrivit INS, scaderile castigului salarial mediu net in luna mai 2019 fata de luna aprilie au fost determinate de acordarea in aprilie de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare) . De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna mai au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (in functie de contracte/proiecte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: invatamant (+2,6%), administratie publica (+1,4%), respectiv sanatate si asistenta sociala (+0,5%) .

#castig salarial Romania, #salariu Romania luna mai , #Locuri de munca in Romania