Doua miliarde de tineri risca sa devina inadaptati la piata muncii in cea de-a patra revolutie industriala

Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 10:54
4926 citiri
Doua miliarde de tineri risca sa devina inadaptati la piata muncii in cea de-a patra revolutie industriala
Foto: CC0 Creative Commons

Aproape doua miliarde de tineri din intreaga lume risca sa devina inadaptati la piata muncii in cea de-a patra revolutie industriala (Industria 4.0), care se schimba in ritm tot mai alert ca urmare a tehnologiilor emergente, potrivit raportului global al Deloitte "Pregatirea fortei de munca de maine pentru cea de a patra revolutie industriala", efectuat impreuna cu Global Business Coalition for Education.

Pana in anul 2030, mai mult de jumatate din cei 1,8 miliarde de tineri din intreaga lume, cu varste cuprinse astazi intre 15 si 29 de ani, nu vor avea aptitudinile sau calificarile necesare pentru a participa activ in campul muncii, subliniaza raportul.

Raportul concluzioneaza ca mediul de afaceri trebuie sa-si asume un rol mai activ in pregatirea tinerilor de astazi pentru a le asigura adaptarea la Industria 4.0, caracterizata de fuziunea resurselor fizice cu tehnologiile digitale precum robotica, inteligenta artificiala, Internet of Things (IoT), digitalizarea si automatizarea.

"Liderii de afaceri din intreaga lume, inclusiv din Romania, sunt ingrijorati pe buna dreptate ca forta de munca nu va putea tine pasul cu ritmul si cu magnitudinea schimbarii, intrucat Industria 4.0 transforma munca.

Reducerea decalajului de competente si gasirea unor metode de a accesa energia si creativitatea tinerilor par provocari majore, iar studiul nostru cuprinde numeroase recomandari pentru a aborda aceste provocari.

Una dintre cele mai importante, accesul la formare profesionala continua, reprezinta o preocupare constanta pentru Deloitte, unde investim zeci de mii de ore si peste un milion de euro anual in programe de training, iar in paralel ne concentram eforturile de responsabilitate sociala asupra educatiei, pe care o consideram o tema cruciala pentru business si societate.

Incurajam liderii din toate industriile sa priveasca Industria 4.0 ca pe o oportunitate, si nu ca pe o amenintare, si sa profite de avantajele sale, inclusiv prin regandirea modului in care atrag, recruteaza, integreaza si isi dezvolta talentele", a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte Romania.

Cercetarea a evidentiat patru abilitati necesare pentru a avea succes in cea de-a patra revolutie industriala, si anume gradul de pregatire a fortei de munca, abilitatile "soft" si cele tehnice, precum si cele antreprenoriale, acompaniate de o atitudine ce pune accentul pe invatarea continua pe tot parcursul vietii.

De asemenea, raportul ofera patru recomandari principale pentru a initia schimbarea, respectiv alinierea obiectivelor si abordarilor tuturor categoriilor de persoane implicate sau afectate, implicarea in politici publice, dezvoltarea unor strategii solide privind gestionarea resurselor umane si investirea in pregatirea fortei de munca.

Raportul Deloitte se bazeaza pe raspunsurile din partea tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani, din 45 de tari, din partea reprezentantilor comunitatii de afaceri si a ONG-urilor, a unor experti in politica si economie, precum si a mediului academic.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate.

Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe.

Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor 286.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii SCA, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.200 de profesionisti.

#tineri piata muncii, #joburi tineri , #Joburi studenti