Esti somer? Afla unde poti sa gasesti de lucru in aceasta perioada

Luni, 01 Februarie 2010, ora 23:56
4745 citiri
Esti somer? Afla unde poti sa gasesti de lucru in aceasta perioada

Numarul somerilor in Romania a depasit 700.000, iar cele mai sumbre estimari arata ca va trece de un milion. In conditiile acestea, optiunile celor care cauta un loc de munca devin din ce in ce mai reduse.

Ziare.com a cerut parerea a doua dintre cele mai mari firme de recrutare care activeaza in Romania, pentru a vedea care sunt tendintele pietei muncii si care sunt sansele de angajare pentru cei care au ramas fara un loc de munca.

Mihaela Lefter, HR Specialist la DB Schenker Romtrans, sustine ca gasirea unui loc de munca, in conditiile actuale, mai ales intr-un alt domeniu decat cel de specialitate, depinde de "formarea profesionala, pasiunile si dorinta de schimbare a fiecaruia in parte".

"La momentul actual, inca se recruteaza pentru pozitiile cu fluctuatie mare - de exemplu: operator call center. O alta categorie unde se fac recrutari este cea a specialistilor in diverse domenii", ne-a declarat Mihaela Lefter.

Nicoleta Udrea, Director Consultanta Inner Look, arata ca cel mai greu de gasit, in aceasta perioada, este o pozitie de management, pentru ca nu mai exista o migrare pe aceste functii ca in trecut.

"Modificarile nu apar in zona de activitate, ci in zona de responsabilitate profesionala. Astazi, ofertele de munca se adreseaza mai mult specialistului, functiile cu caracter generalist fiind mult mai rar intalnite. O alta zona afectata este cea de management, mult mai inchisa in piata de recrutare, pentru ca nu se manifesta fluctuatie la acest nivel.

Angajatii se orienteaza catre securizarea posturilor, ceea ce reduce simtitor sansele de existenta a pozitiilor disponibile pentru management", a spus Nicoleta Udrea.

Totodata, specialistul Inner Look sustine ca angajarea, in aceasta perioada, depinde de cativa factori foarte importanti: "Niciodata piata nu absoarbe intreaga forta de munca disponibila, dar ofera alternative, pe care angajatul le poate accepta sau nu.

Daca angajatii fara loc de munca sunt dispusi sa se: reorienteze profesional, relocheze, sa accepte un nivel organizational inferior celui pe care l-a detinut etc., atunci sansele cresc simtitor".

Romanii incep sa inteleaga rolul firmelor de recrutare


Specialistii in resurse umane ai celor doua companii spun ca desi, in Romania, firmele specializate in consiliere profesionala sunt destul de putine, romanii incep tot mai mult sa inteleaga importanta acestora.

"Candidatii au inteles importanta folosirii a cat mai multor metode de gasire a unui loc de munca si au inceput sa combine metodele active cu cele pasive", a spus Mihaela Lefter.

"Chiar si in conditiile actuale, angajatii cauta prin fortele proprii un loc de munca. In acelasi timp, agentiile respecta specificul adoptat in piata de resurse umane, acela de a prelua nevoia companiilor si de a recruta pentru acestea. Foarte putine companii sunt specializate in servicii de consiliere profesionala, construind impreuna cu angajatul plan de cariera si oferindu-i alternative", a declarat Nicoleta Udrea.

Mai mult Schenker Romtrans are un program intern de formare profesionala adresat tinerilor absolventi, prin care acestia pot descoperi drumul pe care vor sa-l urmeze.

"Schenker Romtrans ofera sanse de angajare tinerilor - studenti sau absolventi - in cadrul unui program intern, denumit 'Learning by doing'. Este un program de formare profesionala, pe parcursul caruia candidatului i se asigura si primul loc de munca in cadrul companiei precum si posibilitatea de a - si construi o cariera in domeniu", a mai spus specialistul Schenker Romtrans.

La ce sa se astepte romanul care isi cauta un loc de munca?

Comparativ cu anii trecuti, romanii sunt dispusi mult mai mult "sa lase de la ei", in schimbul stabilitatii unui loc de munca.

"Angajatii tind sa accepte un salariu mai mic, atata timp cat au siguranta unui loc de munca, insa accepta cu greu pozitii inferioare - doar dupa ce au incercat toate metodele de gasire a unui loc de munca la acelasi nivel si au esuat", a mai spus Mihaela Lefter.

"In ceea ce priveste reorientarea profesionala, sfatuiesc candidatii sa apeleze la consultanti in resurse umane - cu ajutorul lor vor descoperi care din pasiunile si hobby-urile lor pot fi transformate in surse de venit", a adaugat specialistul DB Schenker Romtrans.

Nicoleta Udrea, pe de alta parte, sustine ca atat timp cat cei in cauza sunt competenti, nu vor intampina probleme in gasirea unui loc de munca, chiar si in conditiile actuale.

"Raman la convingerea ca si in conditiile lui 2010 angajatii competenti, chiar disponibilizati, au mai putine probleme in gasirea unui loc de munca. Daca insa cariera profesionala nu confirma succesul, atunci cei fara loc de munca vor trebui sa apeleze la compromisuri: un salariu mai mic, acceptarea unei pozitii profesionale inferioare sau angajarea pe pozitii pe care nu sunt calificati", a mai spus specialistul Inner Look.

Cat despre efectele cresterii numarului somerilor, aceasta sustine ca se vor face simtite mai ales in zona salarizarii.

"Ca urmare a cresterii numarului de someri, piata muncii nu-si va acutiza foarte mult efectele. Dinamica pietei de munca este influentata de relatia dintre cerere (angajator) si oferta (angajat).

Cum balanta pietei de munca este mult inclinata catre angajator, ne asteptam ca efectele sa vina din aceasta zona (scaderea nivelului de salarizare, cresterea cererii de suspraspecializare, cresterea responsabilizarii angajatului)", a incheiat specialistul Inner Look.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#somer, #job, #loc de munca , #Resurse umane