Psihologia umana: lucruri pe care ar trebui sa le stii despre tine

Joi, 12 Mai 2011, ora 17:22
109053 citiri
Psihologia umana: lucruri pe care ar trebui sa le stii despre tine

Creierul uman este un instrument complex care ne surprinde din ce in ce mai mult. Multe fenomene din viata de zi cu zi nu isi gasesc o explicatie la prima vedere, insa psihologii vin cu noi perspective care starnesc curiozitatea si uimirea in acelasi timp. BusinessInsider a adunat o lista de lucruri pe care putini oameni le cunosc despre natura umana si manifestarile ei. 

Iata cateva exemple:

Stim cum trebuie facute lucrurile pe care nu le-am mai facut niciodata

Oamenii se folosesc de propria capacitate de a intelege cum functioneaza totul in jurul lor. Aceste modele mentale se formeaza rapid si se bazeaza pe fapte incomplete, pe experiente anterioare si chiar perceptii intuitive.

O alta capacitate specifica oamenilor este cea de a gasi indicii despre cum sa foloseasca anumite obiecte, bazate pe forma, pe locul in care este amplasat si alte astfel de detalii.

Creierul nostru este tot atat de activ noaptea, cum este si ziua

Daca vrei sa iti aduci aminte ce ai invatat, psihologii te sfatuiesc sa dormi cateva ore inainte sa faci asta.

Oamenii proceseaza mai bine informatia primita ca o poveste

Listele si prezentarile structurate nu au acelasi efect ca o poveste bine prezentata, care sa determine creierul sa functioneze, legand partile povestirii prin relatii de cauzalitate.

Exista 4 tipuri de creativitate

Psihologii au identificat 4 tipuri de creativitate care corespund diferitelor activitati ale creierului.

Astfel exista creativitatea cognitiva deliberata, care provine din munca asidua si disciplina dar si creativitatea emotionala deliberata, in stransa legatura cu sentimentele si emotiile traite.

Exista creativitatea cognitiva spontana, in care partea constienta a creierului inceteaza sa mai functioneze, oferind sansa partii inconsitente a creierului sa functioneze.

Mai exista si creativitatea emotionala spontana, specifica artistilor, care nu presupune existenta unor cunostinte clare ci mai degraba o aptitudine bine dezvoltata.

Rememorarea este cel mai dificil proces pentru creier

Rememorarea presupune o gandire mult mai aprofundata decat recunoasterea si alte procese ale creierului, spun psihologii.

Deciziile luate in grup nu sunt cele mai bune

Cu cat mai multi oameni participa la luarea unei decizii, cu atat mai predispusi sunt acestia sa se lase influentati de liderul de opinie, cu personalitate dominanta.

Exista sapte emotii universal valabile

In orice colt al lumii te-ai afla, vei putea recunoaste pe chipurile oamenilor 7 emotii, indiferent de cultura:  fericirea, tristetea, furia, multumirea, surprinderea, dezgustul si frica.

Daca nu te incrunti, no sa fii niciodata suparat

Miscarea muschilor fetei influenteaza emotiile pe care le traiesti la un moment dat.

Studiile privind injectiile cu Botox care paralizeaza muschii au descoperit un efect secundar al interventiei: oamenii care au fost supusi tratamentului nu mai pot simti nici emotiile, nu doar muschii.

Oamenii sunt mai fericiti cand se afla in fata unei provocari

Nimic nu este mai deprimant pentru fiinta umana decat sa nu aiba activitate. In lipsa activitatii, omul are tendinta de a-si conserva energia si devine, inevitabil, lenes.

Increderea in cei din jur ne face fericiti

Sentimentul de incredere amplifica senzatia de fericire, in timp ce neincrederea da o senzatie de angoasa si nemultumire care se manifesta vizibil, in cele mai multe cazuri.

“Strategiile” greselilor difera, in functie de varsta

Tinerii sunt neatenti la indiciile care i-ar putea ajuta sa realizeze cu succes o sarcina, in timp ce oamenii in varsta au tendinta de a explora problema intr-un mod rigid, repetand mai des aceleasi greseli.

Un obicei se formeaza in medie dupa 66 zile de practica

Numarul de zile difera de la caz la caz, iar o zi sau doua de intrerupere a obiceiului nu va afecta in niciun mod dezvoltarea lui.

Creierul emitatorului si cel al receptorului se sincronizeaza in timpul unei conversatii

Intr-o conversatie, creierul tau se sincronizeaza cu cel al partenelui de discutie, existand o mica intarziere, in functie de momentul in care se instaleaza procesul de comunicare.

Pe masura ce o persoana asculta pe cineva vorbind, creierele celor doua persoane au tendinta de a se “cupla” sau de a forma o imagine “in oglinda” a celuilalt.

Atentia nu poate fi retinuta mai mult de 10 minute

In functie de interesul ascultatorului cu privire la subiect, atentia sa poate fi retinuta intre 7 si 10 minute.

Dupa 10 minute atentia incepe sa se iroseasca, iar auditoriului ii este necesara o pauza de refacere a concentrarii.

#creier, #natura umana, #psihologie, # creativitate, # atentia, # increderea , #Stiri Locuri de munca