Ambasadorul Germaniei: Romania are nevoie de mai multe motoare de crestere economica

Marti, 26 Martie 2019, ora 13:55
4514 citiri
Ambasadorul Germaniei: Romania are nevoie de mai multe motoare de crestere economica
Foto: CC0 Creative Commons

Opt dintre cele mai mari orase din Romania genereaza peste jumatate din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii si suntem de acord ca este mare nevoie de dezvoltarea mai multor astfel de motoare de crestere economica, a afirmat, marti, in cadrul conferintei "Cities of Tomorrow", ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt.

"Ma aflu in tara aceasta de doi ani si ceva (...) Opt cele mai mari orase din tara genereaza mai mult de jumatate din PIB-ul national. Aceste orase sunt motoare ale cresterii economice si sunt raze de dezvoltare pentru intreaga tara.

Acestea sunt centre culturale importante care atrag turisti, studenti, investitori si experti de profesie.

Suntem de acord cu totii ca Romania are nevoie de mai multe astfel de motoare de crestere, iar intrebarea dificila este cum sa cream astfel de pool-uri de dezvoltare in mod sustenabil.

Nu cred ca exista o reteta care sa se aplice peste tot in ceea ce priveste strategiile de dezvoltare urbana. Orice strategie trebuie sa cuprinda un melanj corespunzator de abordari de sus in jos si de jos in sus.

Administratiile locale si centrale, guvernele trebuie sa asigure cadrul care sa raspunda cererilor din ce in ce mai mare de servicii publice si de infrastructura.

Calatorind prin tara a vazut multe companii, in special germane, care deja aplica principiile responsabilitatii corporatiste", a mentionat oficialul german.

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti a subliniat, totodata, ca, pana in anul 2050, trei sferturi din populatia lumii va locui in orase, echivalentul a circa 7 miliarde de oameni.

"Cand ne gandim la orasele de maine, nu pot sa nu ma gandesc la orasele de ieri, in care mi-am petrecut o mare parte din viata privata si profesionala, in Ghana, la Londra, la Moscova etc. Am trait si in alte orase in care calitatea vietii este ridicata, cum ar fi Dusseldorf, orasul meu natal.

Mediul urban trebuie sa raspunda peste tot acelorasi probleme, si anume cum sa asigure dezvoltarea sustenabila in urmatorii zeci de ani. Pana in 2050, trei sferturi din populatia lumii va locui in orase, circa 7 miliarde de oameni.

In urmatoarele decenii, numarul asa-numitelor mega-orase, cu peste 10 milioane de locuitori, se va dubla, de la 24 cate exista la ora actuala. Pe de o parte, e neindoielnic faptul ca urbanizarea a fost elementul-cheie in inregistrarea unui progres, dar si o scaderea numarului populatiei care traieste in saracie.

Orasele acopera peste 80% din activitatea economica a lumii, a dezvoltarii urbanistice si economice. Asta e bine. Mai putin bine este faptul ca tot urbanizarea este responsabila pentru una dintre cele mai mari probleme ale omenirii: urbanizarea exacerbeaza diferentele economice, cauzeaza revolte publice si solicita in mod excesiv mediul inconjurator. Sunteti de acord cu mine ca orasele romanesti se confrunta cu aceleasi provocari si oportunitati", a spus Cord Meier-Klodt.

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) a organizat, marti, cea de-a saptea editie a conferintei "Cities of Tomorrow', un eveniment dedicat importantei dezvoltarii urbane si regionale.

AHK Romania este reprezentanta oficiala a economiei germane din Romania. Infiintata in septembrie 2002, entitatea numara, in prezent, circa 600 de firme membre, fiind cea mai mare camera de comert bilaterala din Romania.

#Cities of Tomorrow, #motoare crestere economica Romania, #crestere economica romania , #PIB