Analist: Ne indreptam cu buna stiinta spre o noua recesiune

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 09:57
1811 citiri
Analist: Ne indreptam cu buna stiinta spre o noua recesiune
Foto: Arhiva Ziare.com

In loc sa-i ajute pe romani sa se imprumute in conditii mai avantajoase - asa cum a promis Cabinetul Dancila - taxa pe lacomie risca, de fapt, sa provoace tocmai efectul contrar, facandu-le oamenilor viata mai grea. In plus, acesta taxa ar putea impinge intreaga economie romaneasca catre recesiune.

Pe 21 decembrie, Guvernul le-a impus bancilor, prin ordonanta de urgenta, o noua taxa pe care a numit-o "pe lacomie". Aceasta taxa se va aplica la valoarea activelor financiare de la finele fiecarui trimestru, in cazul in care media ROBOR depaseste 2%.

In textul ordonantei de urgenta exista informatii privind modul in care se va calcula aceasta taxa, dar pana si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat ca sunt inca multe aspecte care trebuie clarificate.

Ceea ce stim cu siguranta pana la acest moment este ca, ori de cate ori Guvernul prezinta informatii privitoare la taxa pe lacomie, cotatiile bancilor la Bursa de Valori Bucuresti se prabusesc. S-a intamplat prima oara pe 19 decembrie, imediat dupa ce Eugen Teodorovici a anuntat introducerea taxei.

Ulterior, tendinta s-a manifestat din nou pe 14 ianuarie, dupa ce Darius Valcov a venit cu lamuriri, declarand ca, in ciuda a ceea ce au inteles unii dintre bacheri, taxa se va calcula si se va incasa trimestrial.

Ce inseamna toate aceste lucruri, ce efecte va avea taxa pe lacomie asupra sectorului bancar si, mai ales, cum ii va influenta viata omului obisnuit a explicat pe larg pentru Ziare.com presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda.

Citeste mai departe despre "Analist: Cu taxa pe lacomie, ne vom imprumuta mai greu si mai scump. Ne indreptam cu buna stiinta spre o noua recesiune" pe Ziare.com.

#Ordonanta Teodorovici taxa lacomie Iancu Guda, #efecte taxa lacomie Iancu Guda, #taxa lacomie criza financiara Romania , #Stiri Macroeconomie