Exportatorii critica rectificarea bugetara: O grava dovada de obscuritate economica

Miercuri, 14 August 2019, ora 12:40
1723 citiri
Exportatorii critica rectificarea bugetara: O grava dovada de obscuritate economica
Foto: Pixabay

Dr. Mihai Ionescu, Presedintele executiv al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) si Co-Presedintele Consiliului de Export al Romaniei, atrage atentia asupra pericolului reprezentat de taierea fondurilor pentru promovarea exporturilor din recenta rectificare bugetara.

Potrivit acestuia, Romania nu isi permite o prezenta redusa la targurile si expozitiile internationale si, in plus, reglementarile Guvernului incalca legea.

Redam mai jos in integritate scrisoarea adresata Guvernului de oficialul ANEIR.

"O premiera nationala (poate chiar europeana?!): Guvernul tarii a taiat fondurile Programului de promovare a exporturilor (PPE).

La recenta rectificare bugetara din cele 20 milioane lei - credite bugetare si 45 milioane lei - credite de angajament solicitate de mediul de afaceri (si insusite de Ministerul de resort MMACA, care gestioneaza PPE) s-au alocat 0 (zero) lei - credite bugetare si dupa indelungi insistente 15 milioane lei (adica 1/3) - credite de angajament. Initial se preconizasera tot 0 (zero) lei credite de angajament.

Cum se traduce acest obscurantism economic guvernamental in activitatea exportatorilor?

O prezenta substantial redusa la targurile si expozitiile internationale: acolo unde se intalnesc cererile si ofertele de export/import (pe domenii de specialitate) si se stabilesc contactele/contractele viitoare de colaborare.

Se afla Romania intr-o situatie in care isi poate permite ignorarea cerintelor de piata ale exportatorilor?

Cele mai recente rapoarte oficiale statistice demonstreaza contrariul: in primul semestru al acestui an deficitul balantei comerciale a marcat un nou record negativ, depasind cu cca 1,5 miliarde euro deficitul perioadei similare din 2018, cu o crestere procentuala dubla decat nivelul prognozat pe intregul an.

In decizia Guvernului nu este vorba doar de miopie economica, ci si de incalcarea reglementarilor legale: prin Legea nr.30/1999, la art.2, al (3) se prevede ca "sumele necesare finantarii actiunilor de promovare a exporturilor, prin organizarea de targuri si expozitii ... nu vor fi mai mici de 0,1% din volumul in valuta al exportului realizat in anul anterior", ceea ce ar fi insemnat - la cursul oficial al BNR - un nivel de peste 300 milioane lei.

Daca s-ar fi dat curs tuturor solicitarilor mediului de afaceri, PPE ar fi urmat sa atinga pragul valoric stabilit prin legea sus-invocata.

Numai ca, tinand cont de capacitatea limitata a MMACA de gestionare a acestui program (oricum mai mult decat dublata - merituos - in ultimii doi ani), in cadrul Consiliului de Export al Romaniei s-a luat decizia limitarii aproape la jumatate a PPE. Culmea ironiei: de la conducerea MFP ni s-a dat de inteles ca factori de decizie din MMACA au transmis sa nu se mai aloce sumele solicitate de mediul de afaceri!!

Concurenta comerciala este extrem de acerba in aceasta perioada pe plan international.

Lipsa firmelor romanesti de la targurile si expozitiile externe va genera glisarea comenzilor din Romania catre alte destinatii. De aici si un impact intern in cascada: in lipsa de comenzi externe, producatorii romani vor fi nevoiti sa-si reduca activitatea (somaj, perderi de incasari bugetare etc), incasari valutare diminuate pentru balanta comerciala si de plati a Romaniei, cu cresterea de rigoare a datoriei externe lasata mostenire generatiilor viitoare.

Nimeni nu neaga importanta caracterului social al actualului Program de guvernare.

Dar, orice masura cu caracter social, de crestere a capacitatii de aparare militara a tarii ori de imbunatatire a activitatii serviciilor secrete nu se poate baza doar pe imprumuturi, pe deficite, prin ignorarea legitatilor economice si tragerea pe linie moarta/secundara a principalei locomotive de incasari valutare: exportul de bunuri si servicii.

Speram ca acest mesaj (semnal de alarma) sa ajunga si sa fie inteles la Palatul Victoria.

Dr. Mihai IONESCU

Presedintele executiv al ANEIR

Co-Presedintele Consiliului de Export al Romaniei"

#ANEIR taiere fonduri exporturi, #ANEIR rectificare bugetara , #Exporturi