Bulgaroaica Kristalina Georgieva a devenit oficial sefa FMI

Joi, 26 Septembrie 2019, ora 09:35
980 citiri
Bulgaroaica Kristalina Georgieva a devenit oficial sefa FMI
Foto: Twitter/@KGeorgieva

Economistul bulgar Kristalina Georgieva a devenit, miercuri, in mod oficial, primul director general al Fondului Monetar International (FMI) provenit dintr-o economie emergenta, cu obiectivul declarat de a ajuta statele membre sa faca fata incetinirii economice.

Mandatul sau va incepe la 1 octombrie si va dura cinci ani, transmit AFP si Reuters.

"Cresterea economica mondiala continua sa fie dezamagitoare, tensiunile comerciale persista, povara datoriei se agraveaza in multe tari", a declarat Kristalina Georgieva dupa nominalizarea sa in postul de director general de catre Consiliul de Administratie al FMI.

"In acest context, prioritatea mea imediata in fruntea FMI va fi sa ajut cele 189 de state membre sa minimizeze riscurile de criza si sa fie gata sa faca fata incetinirii economice", a explicat Georgieva, care s-a declarat "onorata pentru ca a fost selectata pentru acest post".

In varsta de 66 de ani, Kristalina Georgieva a beneficiat in ultimul moment de o modificare a statului FMI cu privire la limita de varsta a directorului general, stabilita anterior la 65 de ani, astfel incat candidatura ei sa poata fi una valida.

Confirmarea Kristalinei Georgieva in postul de director al FMI a fost salutata ca un succes in tara sa natala, care in urma cu doua decenii a beneficiat de un program de salvare din partea FMI.

Intr-o postare pe Facebook, premierul bulgar Boiko Borisov a felicitat-o pe Georgieva. "Aceasta este o realizare importanta pentru Bulgaria. Sunt convins ca se va descurca de minune cu managementul uneia dintre cele mai importante institutii ale lumii", a apreciat Borisov.

Georgieva Kristalina o va inlocui pe Christine Lagarde, care in 2011 a devenit prima femeie la conducerea FMI, iar peste o luna va deveni noul presedinte al Bancii Centrale Europene. Conform unei traditii nescrise, care dateaza de la infiintarea Bancii Mondiale (BM) si a Fondului Monetar International, in fruntea BM este numit un american, iar europenii desemneaza persoana de la sefia FMI. Cel mai mare actionar al Bancii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.

De-a lungul carierei sale, Kristalina Georgieva a ocupat mai multe posturi de conducere la Comisia Europeana, inclusiv cel de comisar pentru Buget in perioada 2014-2016, supervizand prima reducere a bugetului multianual al UE, cat si la Banca Mondiala, unde in anul 2017 a devenit director general.

Scott Morris, senior fellow la Global Development, sustine ca Georgieva si-a dovedit calitatile dup ...citeste mai departe despre "Bulgaroaica Kristalina Georgieva a devenit oficial sefa FMI" pe Ziare.com

#Kristalina Georgieva Bulgaria FMI , #Stiri Macroeconomie