Citu: Raportul Comisiei Europene se refera la 2019. Daca guvernele PSD ar fi luat masuri, nu ne-am fi aflat aici

Vineri, 14 Februarie 2020, ora 18:41
972 citiri

Raportul Comisiei Europene (CE), prin care este justificata procedura de deficit excesiv, se refera la evolutia din 2019, iar guvernele PSD au ignorat avertismentele legate de aceasta problema, in timp ce actualul Guvern va lua masuri de scadere a deficitului, a spus, vineri, ministrul Finantelor, Florin Citu.

CE a anuntat ca a adoptat un raport privind Romania, care analizeaza in ce masura tara respecta criteriul deficitului bugetar prevazut de tratat. Din raport rezulta ca Romania nu respecta criteriul deficitului definit in tratat si ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificata.

Citu considera ca, daca guvernele anterioare ar fi luat masuri, aceasta situatie ar fi fost evitata.

"Daca Guvernele PSD ar fi luat masuri din timp, nu ne-am fi aflat astazi in aceasta situatie. Se stia inca de anul trecut ca au crescut dezechilibrele, avertismentele au fost ignorate", a spus ministrul.

El a spus ca actualul Guvern va lua masuri pentru a corecta aceasta problema, atat in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor, cat si in ceea ce priveste cresterea veniturilor bugetare.

"Inghetarea valorii indemnizatiilor pentru demnitari este o masura deja luata pe partea de cheltuieli. La venituri, sunt masuri care vor avea rezultate anul viitor. Totodata, sunt multe masuri legate de ANAF si de informatizarea ANAF. Sa vedem daca si in ceea ce priveste simplificarea Codului fiscal", a spus Citu.

Ministrul a mai spus ca nu se poate reveni la un deficit mai mic de 3% din PIB mai devreme de 2022, desi CE ar fi dorit asta.

Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste tinta de 3% agreata cu Uniunea Europeana (UE). Romania, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat in fata UE sa respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB.

In cazul depasirii acestei tinte, Comisia Europeana poate declansa, in cazul Romaniei, procedura de deficit excesiv.

"Raportul urmareste adoptarea de catre Romania a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimeaza ca va duce la un deficit public ce depaseste valoarea de referinta de 3 % prevazuta de tratat pentru anii 2019, 2020 si 2021", a transmis Comisia Europeana. ...citeste mai departe despre "Citu: Raportul Comisiei Europene se refera la 2019. Daca guvernele PSD ar fi luat masuri, nu ne-am fi aflat aici" pe Ziare.com

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#deficit excesiv Romania, #raport CE Romania , #Stiri Macroeconomie