Dupa Comisia Europeana, si BERD a inrautatit estimarile privind evolutia economiei Romaniei in 2019

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:41
2489 citiri
Dupa Comisia Europeana, si BERD a inrautatit estimarile privind evolutia economiei Romaniei in 2019
Foto: CC0 Creative Commons

Economia romaneasca ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 3,2%, fata de un avans de 3,6% previzionat in noiembrie, arata cele mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Pentru 2020 BERD se asteapta tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului Romaniei.

"Am revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Romaniei in acest an din cauza riscurilor crescute privind investitiile, dar si a inaspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobanda de referinta in 2018, de la 1,75% la 2,50%) si a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piata fortei de munca, a prelungitei slabiciuni din zona euro si a schimbarilor negative produse in increderea investitorilor globali", se arata in raportul BERD.

Rata somajului, sub 4%, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand dificila recrutarea de personal si stimuland cresterea salariilor.

"La sfarsitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus in mod abrupt un set de masuri cu un potential impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv in domeniul bancar, fonduri de pensii, energie si telecomunicatii. Desi la sfarsitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele din masurile anuntate, increderea investitorilor a fost afectata, cu un impact negativ asteptat asupra activitatii economice in ansamblu", apreciaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Institutia avertizeaza ca "s-au extins dezechilibrele macroeconomice, deficitul de cont curent urcand la 4,6% din PIB in 2018 (de la 3,2% din PIB in 2017) iar deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB in urma politicilor fiscale mai relaxate".

Inflatia este de asemenea un motiv de ingrijorare pentru BERD, dupa ce in iunie 2018 a ajuns la 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani si peste tinta BNR de 2,5% plus/minus un punct procentual. La finalul lui 2018 inflatia s-a redus la 3,3%.

Printre aspectele pozitive, BERD subliniaza ca datoria generala guvernamentala este inca la un nivel scazut dupa standardele regionale, la aproximativ 37% din PIB.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele state din blocul comunist si a le ajuta sa faca tranzitia la economia de piata. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si Orientul Mijociu. In Romania, BERD se numara printre investitorii institutionali de top. Pana in prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro in tara in peste 400 de proiecte. Numai in 2017 a investit 550 milioane de euro in Romania. Din aceasta finantare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economia Romaniei 2019, #economie romaneasca 2019, #BERD estimari economie Romania , #Crestere economica