Economia romaneasca a crescut de doua ori mai rapid decat media din UE, la sfarsitul lui 2018

Joi, 14 Februarie 2019, ora 14:03
2327 citiri
Economia romaneasca a crescut de doua ori mai rapid decat media din UE, la sfarsitul lui 2018
Foto: CC0 Creative Commons

Cu un avans de 0,7% in trimestrul al patrulea din 2018, comparativ cu trimestrul al treilea, Romania a inregistrat o crestere economica de doua ori mai mare decat avansul de 0,2% inregistrat in aceeasi perioada in zona euro si Uniunea Europeana, arata o estimare preliminara, publicata joi de Eurostat.

Ritmul de crestere inregistrat de economia romanesca in ultimele trei luni ale anului trecut este insa inferior avansului inregistrat de Lituania (1,6%), Cipru, Letonia si Ungaria (toate trei cu un avans de 1,1%), Finlanda (0,9%) si Danemarca (0,8%).

In ritm anual, perioada octombrie - decembrie 2018 comparativ cu perioada similara a lui 2017, economia romaneasca a inregistrat un avans de 4%, de doua ori mai mare decat media de 1,4% in Uniunea Europeana si avansul de 1,2% in zona euro.

Dupa ce, timp de mai multe trimestre, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, in ultimul trimestru al anului trecut, avansul economiei romanesti a fost mai mic decat cel inregistrat de Letonia (5,5%), Ungaria (4,8%) si Polonia (4,6%).

Joi, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca avansul economiei romanesti a incetinit la 4,1% in 2018, de la 7% in anul precedent. Si in ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, economia romaneasca si-a incetinit cresterea la 0,7% (serie ajustata sezonier), de la 1,7% in trimestrul trei fata de trimestrul doi. Fata de aceeasi perioada din anul 2017, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 4,1% pe seria bruta si de 4% pe seria ajustata sezonier.

Comisia Europeana a aratat recent, in previziunile economice intermediare de iarna, ca boom-ul economic care a inceput in Romania in anul 2017 s-a temperat in 2018. Cresterea reala a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% in 2017 la un nivel estimat la 4% in 2018, preciza Executivul european.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marti, pentru AGERPRES, ca a solicitat Comisiei Europene ca in rapoartele pe care le intocmeste sa cuprinda atat previziunile referitoare la evolutiile economiilor cat si rezultatele finale inregistrate de statele europene.

#crestere economica romania , #Crestere economica