Eurostat: Inflatia in zona euro a crescut iar somajul a scazut

Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:46
1982 citiri
Eurostat: Inflatia in zona euro a crescut iar somajul a scazut
Foto: CC0 Creative Commons

Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna februarie 2019 a crescut usor, pana la 1,5%, de la un nivel de 1,4% in luna ianuarie 2019, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat.

Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Factset, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%, informeaza Reuters.

Cresterea inflatiei in zona euro in luna februarie se explica in principal prin accelerare ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 3,5% in luna februarie 2019, dupa un avans de 2,7% inregistrat in luna ianuarie, precum si a preturilor la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat un avans de 2,4% in luna februarie 2019, dupa un avans de 1,8% inregistrat in luna ianuarie.

In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut usor pana la 1% in februarie, de la 1,1% in ianuarie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.

Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 15 martie.

Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a scazut in ianuarie la 1,4% in zona euro si la 1,5% in Uniunea Europeana, de la 1,5% si, respectiv, 1,6% luna precedenta, iar Romania, Letonia, Estonia si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE.

Eurostat a mai anuntat vineri ca rata somajului in zona euro a ramas stabila la 7,8% in luna ianuarie, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna octombrie 2008. Cifra anuntata de Eurostat este superioara estimarilor analistilor intervievati de furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o rata a somajului de 7,9%. In schimb, Eurostat a revizuit in scadere cifrele pe luna decembrie 2018, cand rata somajului in zona euro a fost de 7,8% de la 7,9% cat s-a anuntat anterior.

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Eurostat informeaza ca rata somajului a scazut pana la 6,5% in luna ianuarie 2019, de la un nivel de 6,6% inregistrat in luna decembrie 2018.

In randul statelor membre, cele mai mici rate ale somajului in luna ianuarie 2019 se inregistrau in Cehia (2,1%), Germania (3,2%), Ungaria si Olanda (ambele cu 3,6%), Polonia (3,7%), Malta (3,8%) si Romania (3,9%) . La polul opus, cele mai mari rate ale somajului au fost observate in Grecia (18,5% in luna noiembrie 2018) si Spania (14,1%).

Eurostat subliniaza ca, in comparatie cu situatia din urma cu un an, rata somajului a scazut in toate statele membre, exceptand Danemarca si Malta. In Romania, rata somajului a coborat de la 4,4% in ianuarie 2018, pana la 3,9% in luna ianuarie 2019.

Evolutia salariilor si inflatiei este urmarita cu atentie de oficialii Bancii Centrale Europene pentru stabilirea politicii monetare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie zona euro, #somaj zona euro , #Inflatie