Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Macroeconomie > Stiri Macroeconomie
A   A   A

Grupul ceh de energie CEZ vrea sa isi vanda cele mai multe afaceri din Romania. Deja cauta cumparator

Grupul ceh de energie CEZ vrea sa isi vanda cele mai multe afaceri din Romania. Deja cauta cumparator
Foto: Arhiva CEZ Romania
Compania ceha Cez - furnizoare de electricitate pentru 1,4 milioane de clienti din Romania - a inceput sa isi caute cumparator pentru mare parte dintre afacerile pe care le detine in tara noastra.
CEZ - grup de firme cehe cu sediul principal la Praga - are in Romania nu mai putin de 10 companii: Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, High Tech Clima si TMK Hydroenergy Power.

Cehii sunt, in tara noastra, producatori de energie, avand cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa (situat la Fantanele-Cogealac) si un sistem de lacuri de acumulare si hidrocentrale la Resita. De asemenea, cehii sunt distribuitori, dar si furnizori de energie electrica si gaze naturale, in Romania.

Afacerile CEZ din tara noastra au produs dintotdeauna multi bani. Astfel, compania informeaza ca, din 2005 incoace, a inregistrat in fiecare an profit (inainte de plata taxelor).

Cu toate acestea, inca din anii trecuti au aparut in presa informatii cu privire la faptul ca CEZ ar dori sa isi vanda afacerile din Romania. O vreme nu s-a intamplat nimic. Dar cehii n-au renuntat la dorinta de a vinde buna parte dintre afacerile de la noi.

In consecinta, compania informeaza ca "a lansat astazi (09.09.2019 - n.red.) o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania. Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta neangajanta. In Romania, CEZ a.s. vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de trading", se arata intr-un comunicat postat de CEZ pe siteul propriu.

De ce vrea sa isi vanda compania cea mai mare parte dintre societatile din tara noastra?

"Procesul de transfer al activelor din Romania se deruleaza in conformitate cu noua strategie a companiei-mama, aprobata in luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, Romania, Turcia si partial si din Polonia. Fac exceptie companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ doreste sa le dezvolte mai departe acasa si in strainatate", transmite CEZ.

Ramane sa vedem daca alte companii se vor arata interesate sa intre sau sa se extinde pe piata romaneasca, instabila in principal din cauza modificarilor legislative din ultimii ani, cum ar fi OUG 114. ...citeste mai departe despre "Grupul ceh de energie CEZ vrea sa isi vanda cele mai multe afaceri din Romania. Deja cauta cumparator" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 09 Septembrie 2019, ora 12:12

 Articol citit de 322 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor