Momente tensionate in Parlament, la audierea lui Citu: Cresc sau nu pensiile la 1 septembrie?

Luni, 17 Februarie 2020, ora 13:23
935 citiri
Momente tensionate in Parlament, la audierea lui Citu: Cresc sau nu pensiile la 1 septembrie?
Foto: Facebook/Epoch Times Romania (captura video)

Florin Citu, ministrul demis si propus pentru Finante, este audiat in comisiile reunite de Buget-Finante ale Parlamentului.

Citu si-a inceput prezentarea cu un scurt bilant al activitatii sale in cele 3 luni de guvernare, dar a fost intrerupt de presedintele sedintei Viorel Arcas, care i-a transmis sa spuna ce va face ca viitor ministru al Finantelor, nu ce a facut ca fost ministru.

Dupa ce a incercat sa explice ca programul de guvernare pe 2020 depinde foarte mult de ceea ce s-a intamplat in 2019 in guvernarea social democrata, Florin Citu s-a conformat si a continuat prezenterea cu obiectivele pentru acest an. Printre acestea se numara mentinerea deficitului in tinta propusa, cresterea investitiilor, informatizarea ANAF.

Ulterior, la momentul intrebarilor, senatorul PSD Daniel Zamfir a aratat ca nu doreste sa puna intrebari, pentru ca sunt inutile, din moment ce Guvernul Orban II a anuntat public ca nu vrea sa primeasca votul de investitura. Astfel, Zamfir i-a cerut lui Citu sa isi faca bilantul celor 3 luni de guvernare si sa explice imprumuturile din acest an.

"Suntem intr-o procedura de neinvestitura a Cabinetului, intrebarile despre ce vrea sa faca sunt inutile, a anuntat public ca nu vrea sa fie investit. Asa ca sa ne spuna ce a facut in cele 3 luni. Si ii anunt pe colegi ca domnul Citu nu doreste sa participe la audieri in Senat.

Domnia sa e obligat sa vina la orice comisie din Parlament. Chiar si la Comisia de Cultura. Dar pentru ca asistam la o procedura de neinvestitura e important sa lamurim ce s-a intamplat cu imprumuturile, de ce au fost la dobanzi la care au fost, de ce au fost intr-o perioada atat de scurta. Grecia s-a imprumutat mai ieftin decat noi", a spus Zamfir.

In replica, Florin Citu a explicat ca Grecia a luat imprumuturi la dobanzi mai mici, pentru ca are surplus bugetar. In schimb, Romania are deficit bugetar, acesta fiind motivul pentru care dobanzile la care ne imprumutam sunt mai mari. Totusi, a precizat Citu, "ne-am imprumutat mult mai ieftin decat Guvernul PSD".

"Haideti sa ne uitam la Grecia. Grecia are surplus bugetar, noi avem deficit, de aceea, ne imprumutam mai scump. Anul trecut s-au facut imprumuturi de 5 miliarde de euro, nu s-a facut comisie de ancheta, nu a spus nimeni nimic. Noi la 12 ani ne-am imprumtat la o dobanda de 2%, anul trecut se imprumtau la 2,12%. Si la imprumuturile pe 30 de ani ne-am imprumutat mai ieftin. De ce ne-am imprumutat pe 30 de ani? Pentru ca este mai ieftin si arata incr ...citeste mai departe despre "Momente tensionate in Parlament, la audierea lui Citu: Cresc sau nu pensiile la 1 septembrie?" pe Ziare.com

#Citu audiere pensii imprumuturi , #Stiri Macroeconomie