O incetinire a economiei in Italia se va rasfrange si asupra Romaniei (analiza)

Luni, 24 Februarie 2020, ora 15:04
2758 citiri
O incetinire a economiei in Italia se va rasfrange si asupra Romaniei (analiza)
Foto: Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania

Legaturile dintre Romania si Italia sunt mai stranse decat cele cu orice alta tara care a inregistrat pana acum un numar semnificativ de cazuri de coronavirus, atat din perspectiva a fluxului de persoane, cat si din punct de vedere economic.

Asadar, evolutia rapida a epidemiei de coronavirus din Italia este o situatie potential ingrijoratoare, investitorii si actorii economici incercand in prezent sa o evalueze, cautand sa se pregateasca.

"Pe de o parte, o incetinire a economiei in Italia, fie si temporara, poate insemna o temperare a activitatii economice in anumite sectoare de la noi, in timp ce riscul unei raspandiri a virusului favorizata de calatoriile dinspre Italia spre Romania poate induce o vulnerabilitate de alta magnitudine.

In prezent observam o reactie moderata pe bursa, scaderile fiind sub cele inregistrate de bursa germana (la 13.30, peste -3.5% fata de mai putin de 2.8% pentru BET).

Romania livreaza in special masini si echipamente electrice, articole de imbracaminte si incaltaminte, automobile si piese auto, si importa din Italia cazane, turbine, motoare, masini si echipamente electrice, piei brute si tabacite, materiale plastice. Volumul total al schimburilor comerciale a fost de aprox 18 mld. EUR in 2018, important in raport cu volumul comertului total, de aprox. 150 mld. EUR.

Pe termen foarte scurt, investitorii ar putea ramane ingrijorati, si este nevoie de masuri foarte stricte si eficient implementate pentru a evita o dezvoltare nedorita a efectelor asupra economiei reale romanesti", este de parere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.

Pe de alta parte, evolutia rapida a epidemiei de coronavirus din Italia ar putea amplifica euroscepticismul la nivelul UE.

Astfel, am asistat la primele masuri ce apara aceasta ipoteza. Matteo Salvini, liderul partidului de extrema dreapta Liga, sustine inchiderea frontierei, profitand de contextul sensibil pentru a promova viziunea nationalista a gruparii.

Oficialii austrieci au confirmat suspendarea intregului trafic feroviar din si catre Italia pentru cateva ore in timpul weekendului, ca o reactie reflex in momente de panica.

In cazul in care epidemia se va raspandi si in alte state, conceptul de "frontiere deschise", unul dintre pilonii Uniunii Europene, va fi supus unui test de stres.

In plus, va fi o provocare si pentru sistemele de sanatate publice din Europa, in special in tarile care nu se pot "lauda" cu logistica de ultima ora.

Raspunsul Comisiei Europene a fost prompt, anuntand un pachet de ajutoare ce se ridica la 232 milioane de euro pentru a sustine statele membre in efortul de a combate problema.

"Scenariul actual ar putea avea efecte economice semnificative asupra Italiei, cele doua regiuni aflate sub carantina, Lombardia si Veneto, avand o pondere de aproximativ 30% in PIB. In plus, a treia cea mai mare economie europeana nu traverseaza cea mai buna perioada, confruntandu-se cu semne de recesiune economica. Ramane de vazut modul in care autoritatile vor gestiona situatia, increderea in guvern scazand in ultimul timp ca urmare a tensiunilor interne", explica Radu Puiu, Financial Analyst, XTB Romania.

Inceputul sesiunii europene a adus un gap descendent amplu la nivelul indicelui bursier italian, FTSE MIB, ca urmare a unei deteriorari majore a apetitului pentru risc al investitorilor.

Desi saptamana trecuta indicele se afla la maxime multianuale, scaderea de astazi de aproximativ 4,40% a dus la anularea intregului avans inregistrat de la inceputul lunii februarie.

Pana in acest moment, au fost identificate peste 160 de cazuri si au fost confirmate 4 victime, evolutie care a determinat autoritatile italiene sa ia masuri drastice. Astfel, au fost puse sub carantina peste 10 orase din Nordul Italiei.

In plus, a fost suspendata activitatea unitatilor de invatamant si au fost anulate sau intrerupte mai multe evenimente importante, precum Carnavalul din Venetia sau reprezentantii din cadrul Fashion Week.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incetinire economica Italia efecte Romania , #Analiza economica